Археолошке хронике на великом платну: Вечери филма у Руми освојиле публику

Преузета фотографија

Завичајни музеј у Руми је током протекле седмице био домаћин „Вечери археолошког филма“, дводневног догађаја који је привукао велики број љубитеља историје и културе. Ова манифестација, која се од 2017. године традиционално одржава у сарадњи са Народним музејем Србије, понудила је посетиоцима изузетну прилику да виде различите аспекте археолошког истраживања кроз серију пажљиво одабраних филмова.

“У питању је избор филмова са Међународне смотре археолошког филма у Народном музеју и у сарадњи са Народним музејом Србије. Програм у Руми организује Завичајни музеј Рума. Ове године су приказана четири филма у два дана“, рекао је директор Завичајног музеја Урош Николић.

Програм је започео свечаним отварањем у уторак увече, када су посетиоци имали прилику да погледају  филм „Археологија: 140 година Српског археолошког друштва“ (режија: Растко Шејић), документарни филм који прати напоре нове генерације археолога у борби за очување археолошког наслеђа у Србији и филм „Рудник кнеза Лазара“ (режија: Фондација Неозоик), кратки филм који истражује везу између планине Рудник и Кнеза Лазара, откривајући занимљиве археолошке приче из прошлости.

Другог дана, публика је могла да ужива у два интересантна филма који су се бавили локалитетима Плочник и Атеница кроз филмове „Госпођа из Плочника“  (режија: Соња Ристић, Јулка Кузмановић Цветковић), документарни филм који представља живот у неолиту кроз призму винчанске културе, са фокусом на статуету жене од печене глине и филм „Атеница: Гроб за кнеза“ (режија: Фондација Неозоик), кратки филм који открива тајне „кнежевских гробова“ у Атеници код Чачка, показујући повезаност древних племена са античким светом.

Посетиоци су истакли висок квалитет филмова и детаљност у истраживању тема. Многи су похвалили организацију догађаја и нагласили важност оваквих манифестација за подстицање интересовања за историју и археологију. Завичајни музеј је био испуњен љубитељима културе свих старосних доба, што је додало живост и динамичност целокупном догађају.

„Вечери археолошког филма имају своју публику која је из године у годину све већа. Људи су све више упознати са археолошким истраживањима и тако се све више и интересују за  овакве филмове. Прво вече, због отварања, по обичају, увек је већи одзив, али ми смо задовољни и са посећеношћу друге вечери, тако да смо презадовољни што се тиче посете“, наводи директор.

„Вечери археолошког филма“ су већ постале важан део културног календара у Руми и настављају да пружају драгоцену платформу за промоцију историје и археологије.

„Циљ јесте промоција археологије, очување културног наслеђа и драго нам је што публика то препознаје“, каже Николић.

Сарадња са Народним музејем Србије игра кључну улогу у успешном спровођењу ове манифестације, која ће сигурно наставити да привлачи и инспирише посетиоце и у будућности.

Завичајни музеј у Руми, организатор овог догађаја, планира да настави са овом успешном традицијом и у наредним годинама, доприносећи тако обогаћивању културног живота региона и образовању јавности о важности археолошког истраживања и очувања историјских споменика.

Како је најавио директор Музеја, због недеавно одржаних археолошких истраживања на подручју Руме, као и због богатог археолошког наслеђа које Рума поседује, Рума је у центру пажње два филма. Први о археолошком богатству овог простора, а други ће бити конкретно о Аџиним њивама – недавно откривеном локалитету на подручју румске општине који је тренутно у фази постпродукције и ускоро се очекује његова премијера.

Опширније о локалитету Аџине њиве можете прочитати овде  https://rtvcentarsrem.rs/ruma-novo-arheolosko-nalaziste-sa-vise-hiljada-pronalazaka/

Loading