Žutilo na usevima pšenice u Sremu ne treba da brine poljoprivrednike

Zbog golomrazice  i na pojedinim parcelama pod pšenicom  u Sremu primećeno je žutilo useva. Paori ne treba da brinu kažu poljoprivredni stručnjaci jer će dolaskom toplijeg vremena i prihranom pšenice ti listovi bti odbačeni, a usev će nesmetano nastaviti da raste i da se razvija.

Nije neobično da  u periodu prelaska zime u proleće dođe do pojave oštećenja lisne mase na pšenici. Tako je i ove godine zbog golomrazice na pojedinim sremskim parcelama pod hlebnim žitom došlo do žutila lisne mase.

Situaciju će svakako promeniti i prihrana hlebnog žita koja je na mnogim površinama završena. Pojedini poljoprivrednici će i ove godine prihranu uraditi u dva dela, ali moraju voditi računa da taj posao završe do početka faze vlatanja, a to je početak aprila na našem području.

Sremski paori već imaju tačnu strukturu setve za ovu godinu, a savim je sigurno da će i ovog proleća najviše površina biti pod kukuruzom. Mnogi su već počeli pripreme za setvu žutog zrna u smislu predsetvene prihrane, ali i nabavke deklarisanog semenskog materijala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*