Zimsko orezivanje jabuke u rumskoj poljoprivrednoj školi (VIDEO)

U zasadu jabuke u rumskoj Poljoprivredno prehrambenoj školi počelo je zimsko orezivanje jabuke. Taj posao obavljaju učenici treće godine smera poljoprivredni tehničar i kako kažu praksa im je veoma značajna, jer orezivanje, ali i sve drugo što su naučili mogu bez problema da primenjuju i na svojim gazdinstvima. Inače ova škola jedina takve vrste u Sremu ima moderan zasad jabuke sa 1682 stabla sorti zlatni i crveni delišes, kao i greni smit.

Važan posao u voćnjaku koji treba uraditi i kvalitetno i pravovremeno. Sve ono što su tokom teroijske nasatve naučili, učenici sada pokazuju i u praksi.

I sami đaci kažu da im je praktični deo nastave veoma važan. Bitno je da dobro savladaju teoriju pa je praktični deo lakši. Tačno znaju šta i kako treba raditi, a zimsko orezivanje voća savladali su veoma dobro.

U većim zasadima rezidba je počela ranije. Zasad jabuke u rumskoj školi ima 1682 stabla, a u pitanju su sorte zlatni i crveni delišes, i greni smit tako da će rezidba biti završena na vreme.

Pored modernog zasada jabuke u poljoprivrednoj školi u Rumi postoji i zasad vinove loze, tako da učenici imaju mogućnost da savladaju i agrotehniku gajenja i ove biljne vrste. Dolaskom lepog vremena praktična nastava dobija još veći značaj, ali zbog situacije sa korona virusom nastavni plan i program je izmenjen, ipak poslovi u voću i vonogradu neće trpeti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*