Žigmanov: “Nema komemortivnih praksi za ubijene Hrvate  iz Srema”

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, položio je 2. novembra, na dan kada rimokatolici obeležavaju Dan mrtvih, na groblju u Kujujevcima belu ružu na centralnom krstu u, kako je ova stranka saopštila, znak sećanja na Hrvate koji su od 1991. do 1995. u sistematskoj kampanji plašenja i proterivanja, posebno u Sremu i jugozapadnoj Bačkoj, ubijeni ili, kako se službeno vodi, nestali.

 

„Demokratski savez Hrvata u Vojvodini decenijama se bori da žrtve iz tog vremena koje je hrvatska zajednica, bez ikakvog povoda, morala pretrpeti, ne izblede, da ne ostanu nepoznate ili bezimene. Tao činimo jer smo uvereni da je iskazivanje pijeteta nevinim žrtvama pravo i obaveza nas živih, gesta utehe za porodice i važna civilizacijska poruka o neponovljivosti zločina. Komemorativne prakse, ipak, iz različitih razloga, kada je u pitanju žrtve Hrvata iz Srema i jugozapadne Bačke podnesena prije 30 godina, do sada nisu postojale“, navodi ova stranka u saopštenju.

DSHV takođe navodi i imena onih koji su u ovom periodu u Sremu i delu Bačke, tokom proterivanja Hrvata ubijeni ili se vode kao nestali: Mato Abjanović, Ivica Abjanović, Krešimir Herceg, Živan Marušić, Franjo Matijević, Jozo Matijević, Ana Matijević, Mijat Štefanac, Stevan Guštin, Stevan Koršlak, Ivan Janiček, Marija Tomić, Agica Oskomić, Nikola Oskomić, Marija Purić, Ivan Valović, Petar Rukavina, Živko Litrić i  Stevan Đurkov.

„Verujemo da će društvo u Srbiji prepoznati zajedničku potrebu za sećanjem na ubijene Hrvate, te da će ovo biti prvi korak u uređenju memorijalnih mesta i uvođenju redovnih komemorativnih praksi u vremenu koje je pred nama. Takođe, Žigmanov je iskazao je uverenje da oni koji su za proterivanje Hrvata pravomoćno osuđeni ne bi smeli biti aktivni učesnici političkog života u Srbiji danas“, navodi stranka  koja predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

 

Fotografije: DSHV

www.dshv.rs