Žene preduzetnice aplikanti za unapređenje sopstvenog biznisa (VIDEO)

Žene preduzetnice i mladi starosti od 18 do 30 godina mogu aplicirati na javni poziv za unapređenje sopstvenog biznisa, koji je raspisalo Ministarstvo privrede putem Fonda za razvoj. U Sremu se poziv sprovodi preko Regionalne razvojne agencije Srem u Rumi, gde se mogu dobiti sve informacije i instrukcije, a već su stigli i prvi zahtevi za sredstva koja su namenjena za kupovinu mašina i alata, za adaptaciju posolovnog prostora i za trajna obrtna sredstva. Upravo za kupovinu mašina i alata aplicirala je preduzetnica iz Sremske Mitrovice koja se bavi proizvodnjom hladno ceđenih sokova.

Ljiljana Zeringer, preduzetnica iz Sremske Mitrovice bavi se proizvodnjom hladno cedjenih sokova i u svom poslu je tesno povezana sa poljoprivrednicima jer od njih nabavlja kvalitetnu sirovinu za svoje sokove. Planira da proizvodnju proširi, i program ministarstva privrede vidi kao dobru šansu za to.

Tanja Mijajlović iz regionalne razvojne agencije Srem kaže da je dokumentacija ove preduzetnice kompletna i sada se mora ispoštovati sva procedura kako bi iz Fonda za razvoj stigao pozitivan odgovor.Kaže da je interesovanje veliko, ali se nada brzom odgovoru.

Podsetimo, Novčani iznosi koji se opredeljuju su od 400.000 do šest miliona dinara, a mogu da apliciraju žene preduzetnice, žene koje su u okviru pravnog lica, a gde je većinski vlasnik žena i mladi od 18 do 30 godina starosti. Uslovi su veoma povoljni jer je grejs period godinu dana, rok otplate je do  pet godina, a kredit se vraća kvartalno. Kamatna stopa je dva procenta na godišnjem nivou, a rok za apliciranje za ova sredstva je do kraja godine, mada postoji i dodatna klauzula  da poziv traje dok postoje raspoloživa sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*