Zemljoradnička zadruga „Srem“ Inđija: Poteškoće u primeni Zakona o zadrugama

Kada je krajem prošle godine usvojen Zakon o zadrugama, mnogi zadrugari su odahnuli očekujući da će njihovi problemi biti konačno rešeni. To je potrajalo sve dok zakon nije stupio na snagu i pokazao praktične manjkavosti njegove primene. Sprovođenje zakona, odnosno njegovo nesprovođenje stvara problem Zemljoradničkoj zadruzi „Srem“ iz Inđije.

Naime, kako u Ustavu ne postoji pojam društvene svojine, a imovina mnogih zadruga vodi se upravo kao takva shodno prethodnim zakonima, zadrugari su se našli u velikom problemu. Na papiru Zakon o zadrugama ide im u korist, ali u njegovoj primeni se zastalo, najveći problem je uknjižavanje imovine – tvrdi direktorica Zemljoradničke zadruge „Srem“ iz Inđije Ana Nebesni.

nebesni
Ana Nebesni, direktorica zadruge „Srem“

Problem je i taj što su zadruge ograničene rokom – do kraja 2017. One koje imaju razgraničenje moraju da upišu imovinu ili ona automatski postaje državna. Prema rečima Nebesni to nije u redu jer zadruga Srem koja postoji 70 godina ima svoju vlastitu imovinu, a svu društvenu je već vratila crkvi i privatnim licima.

Nameće se još jedan problem. Za poslovanje ove zadruge neophodno je podizanje kredita a to je sada nemoguće dokle god ne uknjiže svoju imovinu. Nadaju se da će se primena zakona ispoštovati i da će kraj sledeće godine dočekati sa olakšanjem a ne teskobom jer sve što je bilo do njih su uradili. Ostaje im da veruju da će način da se zakon primeni biti pronađen u što skorije vreme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*