Zdravlje: Konferencija o bezglutenskoj ishrani u Privrednoj komori Vojvodine

Velika je verovatnoća da je bezglutenska ishrana postala popularna širem auditorijumu nakon medijskog obelodavljivanja da se Novak Đoković hrani namirnicama koje isključuju taj sastojak. Ipak, znamo li mi šta je netolerantnost na gluten, šta je gluten, gde možemo nabaviti namirnice koje ga isključuju, zašto je takvu hranu teško pronaći kod nas, zašto je ona skupa i šta je celijakija? Upravo zbog toga, u utorak 05. decembra biće organizovana Konferencija o bezglutenskoj ishrani u Privrednoj komori Vojvodine.

Nakon stručnog predavanja o osetljivosti na gluten i razvoju bolesti, sledi prezentacija i degustacija bezglutenskih proizvoda, a učenici – kulinarski tehničari iz Iriga, pripremiće bezglutenski ketering za konferenciju.

Od glutena do celijakije

Gluten je belančevina koja se nalazi u većini žitarica, sa izuzetkom pirinča i kukuruza, kao i u pekarskim i drugim proizvodima dobijenim od njih. Takođe se izostavljaju i namirnice u kojima gluten može da bude dodat kao aditiv, poput suhomesnatih proizvoda, kečapa, prerađene hrane.

Celijakija je najčešća hronična gastroenterološka autoimuna bolest koju karakteriše nepodnošljivost organizma na gluten, belančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Oboleli, čiji se broj u Srbiji ubrzano povećava, moraju da se pridržavaju striktne dijete, koja je skupa, a podrazumeva konzumiranje namirnica bez glutena. Svetske epidemiološke studije su pokazale da na jednog obolelog, kod koga je konstatovana netoleracija na gluten, dolazi najmanje sedam osoba kod kojih bolest nije prepoznata.

Zanimljivost: Potraga za bezglutenskim namirnicama u većini zemalja, poput SAD, Kanade, Brazila, članica Evropske unije, olakšavaju propisi koji nalažu da etiketa na hrani mora da sadrži podatke da li u njoj ima ili nema glutena.

 

Izvori:
http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?nav_id=780906
https://zena.blic.rs/zdravlje/bezglutenska-ishrana-dijeta-kojom-je-novak-djokovic-osvojio-planetu/ccvpke2

Foto: dijeta.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*