Zavičajni muzej Ruma: Otvorena izložba „270 godina Rumskog vašara“

Izložbom „270 godina Rumskog vašara (1747 – 2017)“ Zavičajni muzej Ruma je zaokružio proslavu velikog jubileja nadaleko čuvenog vašara u Rumi.

Podsetimo ovog meseca je u muzeju održan i stručni skup sa temom „Tradicija vašara i sabora u Srbiji“, a takođe je promovisan i film o Rumskom vašaru u produkciji Zavičajnog muzeja Ruma i Vorki tima Ruma.

Sinoćnom izložbom apostrofiran je značaj vašara za Rumu jer je on gradu omogućio da dobije infrastrukturu, školstvo, sud, zdravstvene ustanove i dostigne današnji izgled i značaj u regionu.

Zahvaljujući vašaru i svom geografskom položaju Ruma se munjevitom brzinom razvila od malog novoustanovljenog mesta do značajnog regionalnog centra. Vašar je postao zamajac privrede u Rumi. Sagledavajući celokupnu istoriju grada, ne postoji tako snažan faktor koji je trajno i kontinuirano opredelio njegov progres kao vašar, kazala je direktorica Zavičajnog muzeja Ruma Snežana Janković.

„Upravo su ove sajamske privilegije, koje su dobijene od carice Marije Terezije, omogućile razvoj grada i pre svega zahvaljujući vašaru Ruma se razvila i postala jedno od centralnih mesta za trgovinu na samoj granici dva carstva. Trgovina je uslovila razvoj zanatstva, ali i poljoprivrede. Mogućnost plasmana poljoprivrednih i zanatskih proizvoda bio je jedan snažan zamajac razvoju grada. Kroz vekove na ovim prostorima mnogo se toga menjalo, ali je jedna stvar ostajala ista a to je Rumski vašar“, rekla je direktorica Janković i na kraju obraćanja uputila zahvalnost Milutinu Đuričiću i porodicama Sabo i Vujanić koji su za potrebe izložbe ustupili brojne predmete za izložbu i na taj način pomogli da se na što bolji ilustrativan način prezentuje Rumski vašar.

O značaju i vašara govorila je i kustos etnolog Zavičajnog muzeja Jelena Arsenović.

„U kulturološkom smislu vašar se postepeno transformiše iz narodnog u masovno okupljanje, iz zajednice u medijski propraćen spektakl, iz narodne u masovnu kulturu.

Danas vašar nije samo privredna manifestacije već i svojevrsni brend grada, a svi su složni u oceni da i pored svoje vremešnosti, sada broji 270 godina, ne gubu privlačnost.

 

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*