ZAŠTO PONOVO GORE NAŠE ORANICE?Paljenje njiva se snima satelitski a kazne su ogromne

Projekat podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Paljenje njiva snima se satelitom

Njive koje gore, bile su česta su slika poslednjih meseci širom Vojvodie, a spaljivanje strništa odnelo je I ljudske žrtve. Ovakvo tretiranje zemljišta ima višegodišnje I višestruke štetne efekte po poljoprivredno zemljište.

Država je rešila da stane na put ovom problem, te su ove godine sateliti sve snimili. Kako su potvrdili iz resornog ministarstva za medije, tačno se zna šta se radi na svakoj njivi u Srbiji. Naime, na osnovu satelitskih snimaka Evropske satelitska agencije pouzdano zna na kojim parcelama je u minulom periodu paljeno strnište.

Reč je o snimcima u okviru programa Sentinel-2, a u pitanju je misija za posmatranje Zemlje iz programa EU Copernicus koja sistematski dobija optičke snimke visoke prostorne rezolucije (10 m do 60 m) iznad kopna i priobalnih voda. Misija je konstelacija dva satelita (Sentinel-2A i Sentinel-2B) i podržava širok spektar usluga i aplikacija između kojih su i poljoprivredna praćenja. Кorišćenjem alata za detekciju spaljivanja setvenih ostataka, kao i validacijom dobijenih podataka na terenu, moguće je detektovati pojavu spaljivanja setvenih ostataka – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Samo u Vojvodini u prethodnih nekoliko meseci snimljeno je skoro 5.000 parcela. Snimci od kraja avgusta 2019. godine dostavljeni su Upravi za poljoprivredno zemljište I poslati sun a dalju proveru I postupanje jedinicama lokalnih samouprava.

Drakonske kazne za ratare, a gube i pravo na pomoć

Cilj ovog projekta je identifikacija i sankcionisanje lica koja pale žetvene ostatke na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini na području Autonomne pokrajine Vojvodine, a celokupan postupak predstavlja pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedinicama lokalne samouprave u obavljanju poslova koji su jedinicama lokalne samouprave povereni Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano je da će se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniti za prekršaj privredno društvo, odnosno preduzeće ili drugo pravno lice ako, između ostalog spaljuje organske ostatke posle žetve ili pričini poljsku štetu, odnosno novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno preduzeću ili drugom pravnom licu, kao i vlasnik, odnosno korisnik poljoprivrednog zemljišta-fizičko lice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*