ZAŠTO PONOVO GORE NAŠE ORANICE? Sačvati plodnost zemljišta – nikao ne plaiti strništa

Projekat podržan od strane pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

Iako se veoma dobro znaju negativne posledice paljenja strništa, mnogi poljoprivrednici to i dalje čine. Ni brojni apeli nadležnih i poljoprivrednih stručnjaka, ali ni kaznene mere nisu dovoljni da pojedini paori prestanu sa tom, veoma lošom praksom za poljoprivredno zemljište, ali i životnu sredinu. Paljenje strništa je za neke postalo agrotehnička mera, što svakako nije. Prva agrotehnička mera redovnog obrađivanja zemljišta je ljuštenje strnjišta. Ljuštenje obaviti odmah nakon žetve.

“Ljuštenje – ugarenje je plića obrada zemljišta neposredno nakon skidanja strnih žita, mera kojom započinje jesenje obrađivanje oranica. Dubina ljuštenja je od 10-15 cm i zavisi od vlažnosti zemljišta, količine žetvenih ostataka, tipa zemljišta, klimatskih i vremenskih prilika. Ljuštenje oranice treba obaviti odmah posle žetve ili istovremeno sa žetvom, znači, po mogućnosti i stog dana”,kažu poljoprivredni strčnjaci.

Zaoravanje žetvenih ostataka pšenice ima niz prednosti. Zaoravanjem se biljni ostaci uključuju u proces kruženja organskih materija u zemljištu, stimulira se biološka aktivnost zemljišta i pozitivno utiče na strukturu i vodno-vazdušne i toplotne osobine zemljišta. Osigurava se izvor energije za mikroorganizme, popravlja se biogenost zemljišta, pozitivno se utiče na strukturu zemljišta kao i na vodno-vazdušne osobine, popravlja se plodnost i produktivnost zemljišta. Zaoravanjem žetvenih ostataka, u toku njihovog razlaganja može doći do tzv. „Azotne depresije“. Za njeno  eliminisanje– pored redovnog đubrenja azotom, preporučuje se dodavanje azota do 0,7 kg na 100 kg suve biljne mase. Ova količina azota obezbeđuje nesmetano razlaganje biljnih ostataka i otkriva nedostatak azota kod narednog korištenja i tako se izbegava pojava azotne depresije. Količina žetvenih ostataka kod ozime pšenice iznosi 5-7 t / ha.Ukoliko poljoprivrednici ne žele da urade ljuštenje strništa, poljoprivredni stručnjaci preporučuju I oranje na punu dubinu 15 do 20 cm. Tada  predhodno treba rasturiti mineralno đubrivo i stajnjak. Posle oranja brazdu treba zatvoriti kako bi se zemljište poravnalo i smanjilo isparavanje. To se postiže upotrebom valjka, drljače ili stvospramača.

Paljenje strništa je i zakonom zabranjeno

Prema postojećim zakonskim propisima spaljivanje žetvenih ostataka je zabranjeno.Paljenjem žetvenih ostataka dolazi do potpunog gubitka organskih materija i azota. Osim gubitka u organskoj materiji vatra uništava korist od podzemnih svetova, ugrožava divljač, zagađuje okolinu i predstavlja veliku opasnost zbog mogućnosti nekontrolisanog širenja požara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*