Zaštita useva od korova

U regionu Srema je poslednjih dana palo preko 10 litara kiše po metru kvadratnom, što će u značajnoj meri popraviti stanje useva na njivama. Najznačajnija biljna vrsta u Sremu je i ove godine kukuruz, koji se trenutno nalazi od faze nicanja do faze 4 lista. Kiša će svakako pospešiti rast, a  poljoprivrednicima  sada predstoji zaštita useva od korova.

“Uspešno suzbijanje korova u kukuruzu podrazumeva pravilnu primenu agrotehničkih i hemijskih mera. Kao širokoredni usev, kukuruz ima veliko rastojanje između redova i biljaka u redu. Rast u prvim fazama razvića je sporiji, što pogoduje korovima da rastu i razvijaju se. Primenom herbicida omogućuje se  kukuruzu da raste i razvija se bez konkurencije korova”, kaže Goran Drobnjak iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

Potrebno je obići parcele i utvrditi spektar korova, pa onda obaviti tretiranje određenim hemijskim preparatima. Zaštita protiv korova predstoji i u usevu soja koja je na nekim parcelama u fazi nicanja, a na njvećem delu površina je u fazi prvog para listova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*