ZA ODGOVORNO UPRAVLJANJE KOMUNALNIM OTPADOM U RURALNIM SREDINAMA

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica u toku je realizacija projekta „Za odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u ruralnom području“, čiji je nosilac Beogradska otvorena škola, kroz program Evropska unija za tebe. Partner na projektu je Udruženje građana Ruralni centar „Sova“ iz Sremske Mitrovice.

Prema rečima Marka Cvijanovića, koordinatora projekta za Sremsku Mitrovicu, ovaj projekat traje sedam meseci i odnosi se na pružanje konkretne pomoći lokalnoj privredi u prilagođavanju svojih proizvodnih procesa u cilju boljeg upravljanja komunalnim otpadom. Značajno je uspostavljanje sistemske podrške privredi i celokupnom društvu na nivou jedinica lokalne samouprave, kao i rad sa građanima na podizanju svesti o potrebi za boljim upravljanjem otpadom i značajem Zero Waste principa u svakodnevnom životu.

– Kroz ovaj projekat ćemo na lokalnom nivou pratiti tok otpada i dati sugestije i predloge šta se može unaprediti u narednom periodu.  Ove godine ističe desetogodišnji Lokalni akcioni plan upravljanja otpadom u Gradu Sremska Mitrovica i radi se na pripremi novog dokumenta. Zato je sada pravo vreme da se civilno društvo, poljoprivredna domaćinstva i ostali građani uključe i da svojim predlozima, sugestijama i mogućim rešenjima problema pomognu da se donese kvalitetan dokument koji će doprineti kvalitetnijem upravljanju komunalnim otpadom – naglašava Cvijanović.

Kako saznajemo, za naredna četiri meseca trajanja projekta planiran je završetak dokumentarno edukativnog filma o tokovima otpada i mogućnostima učešća građana u donošenju odluka. U planu je i trening, da li preko Zoom platforme ili uživo o tome kako građani da se uključe u proces odlučivanje i kako da prate dokumenta.

– Drugi deo projekta su radionice u školama kako bismo im pokazali održive modele upravljanja komunalnim otpadom u ruralnim sredinama, jer njihovo malo za zajednicu može značiti mnogo – zaključuje Marko Cvijanović ispred Ruralnog centra „Sova“.

Vrednost projekta, koji finansira Evropska unija, je 1,4 miliona dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*