Спојен нови мост на Сави код Шапца

Нови мост на Сави код Шапца, у оквиру изградње ауто-пута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница, спојен је данас у присуству председника Србије Александра Вучића.

Вучић је најавио да ће за годину дана или годину и два, три месеца бити завршен цео ауто-пут од Руме до Шапца.

Током обиласка радова питао је надлежне када ће бити готова брза саобраћајница до Лознице и добио одговор да ће све бити завршено до краја септембра 2024. године.

 

„Веома сам срећан што смо за само две године успели да завршимо овај мост, којим смо спојили обале Саве. Србија више није иста земља, она свакога дана изгледа другачије и боље. Наша земља је данас умрежена више него икада пре, а сваки мост који направимо, снажно повезује не само све крајеве наше земље, већ и целу Србију са светом.“, написао је Вучић на свом инстаграм профилу.  

 

 

                                                                        FOTO/ Instagram profil buducnostsrbijeav

 

Спојени је мост преко реке Саве код Шапца у оквиру радова на изградњи аутопута Рума- Шабац, Спајању моста присуствовао је председник Србије Александар Вучић, који је том приликом истакао да је поноса на то што је овако велики и скуп пројекат финансиран из буџета Републике Србије, што како је навео, довољно говори о снази једне државе.

 

Спуштањем последње бетонске коцке данас су још једним мостом спојени Срем и Мачва и то у радова на изгардњи Аутопута Рума- Шабац, који је почео да се гради 2019. године.

 

Мост на Сави код Шапца део је ауто-пута до Руме, а чине га прилазне конструкције у дужини од 300 и 400 метара и главни распон преко реке од око 600 метара. Главни извођач радова је азербејџанска фирма Азвирт. Дужина моста је 1,33 км, а фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова.

 

„Овај мост је једно мало ремек дело Нисам до сада гледао како се прави мост на такав начин. Увек сам се питао како приђу на дно реке са шиповима, а овде сам то видео техничко-технолошки“, рекао је председник Вучић. 

 

Мост је део ауто-пута Рума – Шабац дужине 21 километар, чији завршетак најављен за половину следеће године, а део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац- Лозница дужине 54 километра, тако да ће мост код Шапца спојити будући ауто-пут и брзу саобраћајницу, а процењена вредност посла је 467,5 милиона евра.

Ауто-пут ће имати шест трака, а брза саобраћајница четири саобраћајне траке. Саобраћајница Рума-Шабац-Лозница повезаће око 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, а биће и најкраћа веза између Београда и Новог сада са Републиком Српском и БиХ.