Временске прилике лоше утицале на принос меда

Временски услови су ове године лоше утицали и на принос меда. Сремски пчелари кажу да је принос мањи од прошлогодишњег, а највише је било проблема у ливадској паши, јер је у другом делу године било сушно време. Што се цена тиче и оне су нешто више у односу на лањски период тако да сада килограм багремовог кошта 1200, а мед уљане репце и сунцокрета кошта 1000 динара за килограм.

Ни пчелари, баш као ни пољопривредници не могу бити задовољни овом годином. Временски услови су утицали на принос меда, за који сремски пчелари кажу да је мањи у односу на прошлу годину. Пчерали кажу да ће просечан овогодишњи принос бити од 30 до 40 килограма , што је задовољавајуће када се имају у виду све временске прилике које су пратиле овогодишњу производну годину.

А када је принос мањи, мора да се повећа и цена, кажу пчелари, и додају да ситуација на тржишту меда и пчелињих производа није иста као прошле године.

Најважније је да купаца ипак има. Повећање цена није значајније утицало на куповину, јер ко је навикао да користи мед и остале пчелиње производе од те добре навике не одустаје. Овоме додајмо података да цена багремовог меда сада износи 1200 динара, док мед уљане репице и сунцокрета кошта 1000 динара за килограм, а прополис капи, које су изузетно тражене коштају 350 динара.