Venci od ivanjskog cveća ispleteni u domovima, ali i na pijaci

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Ivandan, praznik posvećen rođenju svetog Jovana Krstitelja. U narodu postoji verovanje da je Ivandan toliko veliki praznik , da Sunce na nebu toga dana od straha tri puta stane. Najpoznatiji običaj na ovaj praznik je pletenje venaca od ivanjskog cveća. Pletu ga domaćice u svojim kućama, a mogu se kupiti i na pijacama.

Jedan od najpoznatijih običaja za Ivandan je svakako pletenje venaca od ivanjskog cveća. Bere se lekovito bilje, a ispleteni venci se stavljaju na domove i tu ostaju cele godine. Pletenjem venaca od ivanjskog cveća pokazuje se i da je priroda, u razvoju, došla do zenita. U vence se plete i drugo cveće, tako da oni koji ih prodaju, bave se i cvećarstvom.

Na pijacama venci različitih veličina, ali i cena. To naravno zavis od cveća koje se koristi pri pletenju tako da se prodaju po ceni od 300 dinara pa do 700. Kod pojedinih prodavačica venaca obavezna je porudžbina.

U vence ivanjskog cveća stavlja se i beli luk da kuću čuva od groma. Devojke, kroz taj venac, gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono. U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume „po Bogu i svetome Jovanu“ stoga što se Jovan Kristitelj smatra uzorom poštenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*