Vanredno stanje u Srbiji zbog korona virusa!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je proglasio vanredno stanje na teritoriji cele Srbije zbog korona virusa.

Doneta je odluka da od danas škole, fakulteti i vrtići neće raditi. Dok traje vanredno stanje, Program za osnovne škole će se emitovati  preko Trećeg kanala RTS i RTS Planete, dok će se materijal za srednje škole emitovati na RTS Planeti.vMinistarstvo prosvete obezbedilo je video-sadržaje, dok bi nastavnici mogli da dodatna predavanja organizuju putem „Jutjuba“, „Vajbera“ i drugih platformi, kao i uz pomoć digitalnih udžbenika. Škole verovatno  neće biti otvarane do kraja školske godine., rekao sinoc predsednik Vučic.

Jedna od mera koja stupa na snagu proglašenjem vanrednog stanja odnosi se na starije građane. Što se discipline tiče, predsednik Vučić je rekao da penzioneri, lica starija od 65 godina, moraju da budu u svojim kućama. U naredna tri dana biće proveravano da li poštuju tu odluku.

Dan nakon što je proglaseno vanredno stanje  zbog korona virusa, premijerka Ana Brnabić obratila se javnosti i istakla da  molba penzionerima da ostanu u svojim domovima nije dala rezultate. Ako se situacija ne promeni moguće je da će od sutra biti zabranjen svaki izlazak gradjanima starijim od 65 godina.

Doneta je odluka i izdato je naređenje o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije KOVID-19. Svako iz svojih nadležnosti, ovo naređenje izdali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Pripadnici Vojske Srbije biće angažovani na obezbeđenju i kontroli javnih objekata na teritoriji Republike Srbije, zatim obezbeđenju bolnica gde se vrši kontrola potencijalno zaraženih virusom korona i lečenje obolelih, kao i na graničnim prelazima u cilju pružanja pomoći nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*