Ускоро стиже кукуруз шећерац, сремски паори очекују добру цену

За неколико дана са сремских поља на тржишту ће бити кукуруза шећерца. Многи пољопривредници на својим њивама имају ову биљну врсту, која стиже рано и може да на почетку сезоне донесе добру зараду.

Марко Војновић из Буђноваца каже да је шећерац на његовим њивама у веома доброј кондицији и да ће првог рода бити око 15-ог јуна, када очекује и да ће цена на велико бити од 25 до 30 динара по комаду.

На сремским њивама је из године у годину повећавају се површине под кукурузом шећерцом.

Стиже рано, већ у првој половини јуна, каже Марко Војновић из Буђановаца који се овом врстом производње бави скоро деценију. Каже кукуруз је сада у веома доброј кондицији.

Кукуруз шећерац може да донесе добру зараду, али тражи доста улагања, посебно ако се прво гаји расад па се касније износи на отворено поља. Такође потребно је и доста радне снаге.

Кукуруз шећерац са сремских њива ускоро ће бити на тржишту. То су претежно пијаце, мада има и оних пољопривредника који имају уговорену производњу са маркетима. Цена би, каже наш саговорник, на почетку сезоне могла да буде између 25 и 30 динара за комад, што је задовољавајуће.

Златко Марковиновић