Уметничко дело „Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861“ у Музеју Војводине

Након 29 година откако је украдено из Депанданса Музеја Војводине у Челареву, уметничко дело „Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861“ Влаха Буковца враћено је у Србију из Швајцарске.

Ова слика урађена је по наруџбини поводом 40-годишњице Црквено-народног сабора Срба одржаног на Благовести, 2. априла 1861. године у Сремским Карловцима, којем је председавао патријарх Јосиф Рајачић.

Академик Влахо Буковац (1855–1922) приказао је на слици 82 аутентична портрета учесника Сабора, припадника црквеног клера, политичких странака и грађана, међу којима је био и Светозар Милетић. Изведена је техником уља на платну, у димензијама 122 x 192 центиметра.

„Реч је о делу које представља културно наслеђе Србије и које има изузетан значај за Војводину и целу нашу земљу, јер приказује један од значајних догађаја за српски народ у дугој борби за слободу и уједињење“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић након примопредаје слике.

Према речима председника Мировића, као народ дугујемо захвалност свима који су учествовали у акцији проналажења ове слике јер је она право сведочанство о догађајима са Благовештенског сабора, и на њој видимо великане Српске Војводине који су носиоци јединства, заједништва и идеје која је крунисана у новембру 1918. године – идеје присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин захвалио је Тужилаштву за организовани криминал и СБПОК-у, који су пронашли слику и вратили је српском народу.

„Слика има велику уметничку вредност, али много већи од тога је њен културно-историјски значај и сећање на Србе какви су били – једна храбра и историјска генерација чијим радом је започета и настављена наша борба за уједињење“, изјавио је министар Вулин.

Директорка Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац навела је да је данашњи дан историјски тренутак како за Музеј, тако и за нашу земљу. Она је изразила захвалност Покрајинској влади, која је издвојила средства за повратак ове слике у Србију.

Уметничко дело „Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861“ биће изложено у Музеју Војводине сутра од 10 до 18 часова, а у наредном периоду биће део сталне музејске поставке.

Догађају је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.