U Vojvodini juče 958 novih slučajeva zaraze korona virusom

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 958 novih slučajeva. U strukturi novih slučajeva 841 (87,7%) slučaj je dokazan brzim antigenskim testom kod kojeg je potrebna velika količina virusa da bi pokazao pozitivan rezultat. Ovi pacijenti, u epidemiološkom smislu, predstavljaju  rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih.

Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa i ovi pacijenti nose manju količinu virusa, a koju ovaj test može da registruje.

Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 280, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom, saopštio je danas institu za Javno zdravlje Vojvodine. Među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo koje čini više od 75% slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 9.733. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.983.  U ostalim opštinama trenutno je manje od 1000 registrovanih aktivnih slučajeva. U odnosu na period od sredine februara, broj aktivnih slučajeva u Vojvodini se gotovo udvostručio.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*