(ВИДЕО) У току зелена резидба винограда

 

У винограду Средње стручне школе, једине такве врсте у срему где се школују пољопривредни и ветеринарски техничари, у току је зелена резидба. Виноград је у веома доброј кондицији и обећава добар род, а сада се велика пажња поклања зеленој резидби, али и заштити од гљивичних обољења имајући у виду чињеницу да временске прилике предходних дана погодују њиховој појави.

 

 

 

У винограду румске пољопривредне школе увек има посла. Ових дана обавља се зелена резидба, што представља и својеврсну праксу за ученике, који су током године прво стизали теоријска знања о том послу.

 

Виноград је тренутно у фази порааста бобића и већ је приметно да ће грозд бити велик и растресит. Стање је за сада веома добро каже професор Александар Мишковић и додаје да ће бити доста квалитетног рода.

 

 

А да би се до квалитетног рода дошло мора се сачувати здравствено стање винограда. Ових дана помно се прати појава гљивичних обољења која могу да нанесу велику штету виновој лози.

 

 

 

 

Подсетимо, зеленом резидбом која је у румској пољопривредној школи у току, битно се може утицати на квалитет грожђа. Рецимо и то да је, лачење или плевљење најважнија мера зелене резидбе, која представља уклањање младих ластара са чокота, који нису потребни ни у текућој вегетацији, нити ће бити потребни при наредној резидби. Помоћу лачења се може обавити највећа корекција основне резидбе и битно утицати на висину приноса и квалитет грожђа.

 

Златко Марковиновић