U Sremu sve zastupljenija proizvodnja sadnica ruža (VIDEO)

Proizvodnja sadnica ruža poslednjih godina je sve zastupljenija i u Sremu. Igor Šalamon iz Maradika od 2003. godine gaji ruže u svom rasadniku a najveći deo sadnica izvozi u zemlje bivšeg Sovjetskog saveza. Najtraženije su ruže stablašice koje su dostupne i kupcima na domaćem tržištu.

Igor Šalamon iz Maradika proizvodnjom sadnica ruža bavi se skoro dve decenije. Sve je krenulo spontano sa 3000 sadnica a danas na 5 hektara nalazi se preko 50 hiljada sadnica ruža ali i voća jer je vremenom proširio proizvodnju. Kako sam kaže, najtraženije su ruže stablašice koje izvozi u Rusiju i Belorusiju ali ne manjka ni interesovanja domaćih kupaca.

Iako je proizvodnja sadnica ruža registrovana u resornom ministarstvu, Šalamon ističe da država ne izdvaja subvencije za ovu vrstu proizvodnje tako da sam finansira celokupan posao.

Igora i radnike zatekli smo u rasadniku gde su trenutno aktuelni radovi na sadnji nove podloge koja se kalemi u julu i avgustu, kao i na rezanju divljih delova sadnice. On je za kraj istakao da se susreće sa velikim problemom, a to je nedostatak radne snage u opštini Inđija te su angažovana lica čak iz Šapca i Titela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*