U Sremu prvi film o vršnjačkom nasilju: Premijera „45 minuta“ 19. novembra

Udruženje mladih aktivista Pećinci (UMAP)  u produkciji sa Radio – televizijom Stara Pazova započela je snimanje prvog edukativnog filma na temu prevencije vršnjačkog nasilja pod nazivom „45 minuta“ u okviru omladinskog volonterskog projekta „Mladi u akciji protiv različitih oblika nasilja – Ne snimaj nasilje, snimi film protiv nasilja“. Svečana premijera pomenutog edukativnog filma zakazana je za 19. novembar u sali Kulturnog centra Pećinci  u 20 časova kada se širom sveta obeleževa Međunarodni dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece.

insert-iz-filma-2
Insert iz filma

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Pećinci i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom u okviru programa „Mladi su zakon 2016“.

Predstavnik jedine omladinske organizacije u pećinačkoj opštini i producent filma Slobodan Stanković istakao je da je cilj ovog projekta promovisanje tolerantne i nenasilne komunikacije među mladima, ukazivanje na nenasilno rešavanje konflikata i stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za decu i mlade pomoću filma i interneta kao najmasovnijih i najzastupljenijih načina komunikacije:

slobodan-stankovic
Slobodan Stanković

– Pomenuti projekat okupio je oko pedesetoro mladih aktivista iz Srema koji su tokom oktobra imali priliku da steknu glumačko iskustvo pred kamerama. Radnja filma smeštena je u učionicu u kojoj se nalaze maturanti odeljenja koji sami sebe drže nastavu. Kroz teme i lekcije o kojima govore gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa sudbinama mladih i njihovim problemima čime će se ukazati na koji način su vršnjaci spremni da rešavaju svoje konflikte i šta je, zapravo, uzrok njihovog nasilnog, odnosno nenasilnog ponašanja tokom boravka u školi. – rekao je  Stanković.

Glavne uloge u filmu tumače: Nikola Glumac, Dušan Štetić, Marko Erić, Đorđe Ninković, Nikola Naić i Marko Gruborović koji su se kao debitanti oprobali u snimanju filma. Spremajući svoje uloge, tokom proteklih 6 meseci mladi iz opštine Pećinci, Sremske Mitrovice, Iriga, Šida, Stare Pazove i Inđije imali su priliku da putem edukativnih radionica stvore sopstveni scenario i sagledaju problem vršnjačkog, ali i drugih oblika nasilja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*