У славу 700 година манастира Грачаница 9. новембра кореодрама „700“ у Српском народном позоришту

Koреодрама „700“ – Венац игра у славу 700 година манастира Грачаница која је заказана за 9.11.2022. у Српском Народном Позоришту у Новом Саду са почетком у 19 часова. 

Као установа која је под покровитељством Министарства културе Републике Србије и једини национални професионални ансамбл који се бави уметничком игром на Косову и Метохији, свој рад свакодневно развија и унапређује, и својим културним делањем храбро штити културу српског народа и уједно се тиме бори за интересе своје државе Србије. Чувањем народних игара, песама и обичаја са Косова и Метохије Венац чува идентитет свог народа на просторима Косова и Метохије.

Ансамбл „Венац“ је још током 2020. године кренуо припрему и разраду идеје стварања фолклорне (драмске и играчке/плесне) представе на тему 700 година од изградње и освећења манастира Грачанице са приказом његовог трајања и опстанка кроз векове са српским народом са овог простора уз уметнички осврт на преломне историјске моменте. Ансамбл „Венац“ као државна установа културе добио је финансијску подршку од Министарства културе и информисања Републике Србије за реализацију овог обимног пројекта чија реализација се због целокупне епидемијске ситуације померила за 2022. године.

Циљ програма „700“ је слављење великог јубилеја седам векова манастира и промовисање културно-историјске баштине (материјалне и нематеријалне) српског народа на простору Косова и Метохије како би се објаснило јавности кроз уметничко дело шта Косово и Метохија представљају српском народу и Србији и колико је значајан овај простор у духовном и културолошком смислу за будућност и опстанак српске заједнице.

Изградња манастира Грачанице, задужбине краља Стефана Уроша II Милутина (Немањића), завршена је 1321. године тако да се 2021. године навршило 700 година од тог догађаја. Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Приштине са привременим седиштем у Грачаници сматра да га место у коме ради и мисија очувања, сценског обликовања и презентације нематеријалног културног наслеђа одређује и обавезује да овај јубилеј обележи једним мултимедијалним уметничким програмом. Зато је „Венац“ у то име припремио кореодраму „700“.

Ансамбл „Венац“ као чувар и презентер нематеријалног културног наслеђа Косова и Метохије и Србије дао је велики допринос обележавању 700 година манастира Грачаница, стварањем и извођењем  програма „700“ – Венац игра у славу 700 година манастира Грачаница. Тиме су се једним великим поводом спојили материјално (манастир Грачаница) и нематеријално културно наслеђе (игра, песма, музика и обичаји презентовани на сцени) и још једанпут јавности показало да су културна баштина и наслеђе српског народа на Косову и Метохији и даље живи и актуелни и, што је најбитније, да нису само део историјског памћења. Програм „700“ је замишљен као једна ретроспектива историје српског народа са простора Косова и Метохије.

Премијере кореодраме „700“ биле су 22.06.2022. у Народном позоришту у Београду и у Бања Луци 01.07.2022. на Тврђави Кастел, док ће се у Косовској Грачаници одржати 03.12.2022. године.

Војвођанска премијера коредраме „700“ изводи се у Новом Саду у Српском народном позоришту, 09.11.2022. године у 19:00 часова, са планом да се овај програм прикаже у 2023. години широм Војводине. Купите улазницу на време.