У Руми најављују још један круг субвенција за пољопривреднике

Општина Рума ове године по први пут је спровела пилот пројекат помоћи пољопривредницима, у виду субвенције за куповину ђубрива, семена, горива. Ова мера показала се као изузетно добра, те је недавно усвојеним ребалансом постављен и рекордан износ средстава за пољопривреду.

 

“Што се тиче пољопривреде,  рекордан износ. Све су рекордни износи везано за било који сегмент, било да је то пољопривреда, здравствена заштита, основно образовање, средње образовање, спорт, култура и тако даље. Само ћу споменути податак да смо ми у првој половини ове године ону једнократну помоћ од 30.000 динара исплатили чак за 1100 пољопривредних газдинстава која су аплицирала и сви који су аплицирали и испуњавали услове добили су ову једнократну помоћ”, рекао је Душан Љубишић, начелник општинске управе Рума.

Председница Општине Рума истиче да се од ове мере неће одустати, већ напротив да се већ размишља о предстојећој, јесењој сетви.

 

„Видели сте и сами колика су средства обезбеђена и пре овог другог ребаланса, но, настојаћемо да и у току јесени када стигне време за жетву и нову јесењу сетву , да још једном субвенционишемо наше пољопривреднике. За набавку субвенционисаног репроматеријала смо имали сјајан одзив и са по 30.000 смо субвенционисали око 1.100 пољопривредних газдинстава“, најавила је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

 

Општина Рума прва је и једина локална самоуправа у Србији која пружа овакву врсту помоћи регистрованим пољопривредним произвођачима, којих подсетимо у Руми има укупно око три хиљаде. Осим ове мере, Рума омогућава својим пољопривредницима и бесплатну анализу земљишта, као и субвенционисање осигурања усева и камата код пословних банака.

Весна Самарџија