U opštini Pećinci potvrđena dva slučaja morbila

Prema evidenciji pećinačkog Doma zdravlja „Dr Dragan Funduk“, na teritoriji pećinačke opštine do sada su zabeležena samo dva slučaja zaraze morbilama (malim boginjama). Reč je o ženskoj osobi iz Karlovčića, koja je primljena u bolnicu sa dodatnim komplikacijama zbog zapaljenja pluća i o muškarcu iz Obreža koji nije imao dodatnih komplikacija pa je ostao na lečenju u kućnim uslovima.

Kako je rekla direktorka pećinačkog Doma zdravlja Dubravka Cvetković Mićić, oba pacijenta su se uspešno oporavila, a trenutno je još jedna četrdesettrogodišnja osoba sa teritorije naše opštine upućena kod infektologa pod sumnjom da je zaražena morbilama, ali taj slučaj još uvek nije potvrđen.

„Oba pacijenta koja su se uspešno oporavila od zaraze su rođena osamdesetih godina prošlog veka i vakcinisana su protiv morbila, ali samo jednom dozom vakcine, jer je revakcinacija uvedena tek kod dece rođene nakon 1991. godine“, rekla je Cvetković Mićić, koja je podsetila da se morbile prenose kapljično poput gripa i apelovala na sve građane pećinačke opštine da se ukoliko imaju povišenu temperaturu praćenu osipom po koži odmah jave svom izabranom lekaru ili u hitnu službu tokom vikenda i praznika, kao i da izbegavaju mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, jer se na taj način povećava mogućnost za zarazu.

Epidemija morbila do sada je u Srbiji zahvatila preko 3.000 osoba, a devet osoba je preminulo od ove bolesti. U opštini Pećinci je vakcinacijom obuvaćeno 98 odsto dece i ovako dobar preventivni rad pećinačkog Doma zdravlja je razlog za mali broj obolelih od ove bolesti.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*