У новембру садња дрвећа на Борковцу, Рума добија и ветрозаштитне појасеве

Општина Рума током ове године уложила је значајна средства у екологију и заштиту животне средине, што је и истакнуто као један од приоритета. У том циљу набављени су контејнери за сва села у Општини Рума, затворена је Градска депонија, изграђена претоварна станица, купљена механизација како би се Рума прикључила Регионалној депонији Срем-Мачва, али и како би град био чист и уређен.

У складу са тим опредељена су и средства за набавку садница и озелењавање града, како би град био лепши, али и ваздух чистији.

„Спремамо се за садњу дрвореда између Руме и Путинаца на новоасфалтираном путу и део пута према језеру Добродол где ћемо посадити одређен број садница како би тај путни правац био заштићен у зимском периоду од ветрова и то нам је посао који нам следи у једном поступку који ће Општина урадити за прибављање тих садница. Наравно ту ће ући и пошумљавање парк шуме Борковац то је већ друга прича односно друга јавна набавка и то ми нећемо радити, већ људи који су учествовали на јавној набавци и добили тај посао тако да су то два најкрупнија посла која нас чекају у овом предстојећем периоду уз све ово што радимо свакодневно“ навео је Драган Панић, директор ЈП „Комуналац“ Рума.

У јавној набавци се наводи да да ће бити набављене саднице старости између две и три године и то сибирског бреста, кугластог багрема, јоргована, црног бора. Приликом недавне смотре механизације јавног предузећа Комуналац у Руми председница Општине Рума Александра Ћирић је потврдила да ће Рума током ове године постати богатија за већи број нових стабала.

„У плану је током новембра месеца како је и предвиђено 1700 садница које смо добили од Министарства за заштиту животне средине за пошумљавање Парк  шуме „Борковац“ . Такође најављујем и садњу дрвореда односно путног појаса  на овом новом путу према Инђији, значи од Жарковаца, Путинаца према Инђији и према језеру Добродол. То смо ми као локална самоуправа издвојили средства и купили смо преко 2000 садница које ће бити током новембра бити посађене уз те путне правце и појасеве“, најавила је председница Општине Рума Александра Ћирић. 

Како је прецизирала, биће посађена нова стабла и дуж других путних праваца ка осталим сеоским срединама. Подсетимо, просторни план Општине Рума предвиђа да се до 2025. године повећа проценат шумовитости у Руми са садашњих 14,50% на 16 одсто, уз подсетник да је и садашња пошумљеност више него  дупло већа од просечне пошумљености у Војводини која износи 6,5 одсто.