У недељу „Винско сокаче“, Рума се уписује на мапу винских манифестација

Ове године Рума је имала богато културно лето са концертима и програмима као никад до сада. Наступала су велика имена наше естраде, а за недељу 28. aвгуст најављен је концерт краља тамбурашке музике Звонка Богдана. Наступе музичара неретко су пратили и наступи излагача на Градском тргу,  па је тако за недељу најављена пратећа манифестација „Винско сокаче“.

„Винско сокаче“ Рума је манифестација коју организујемо у сусрет берби и која је посвећена грожђу. На  њој ће наступити винари из Срема али и других крајева Србије који имају сјајна вина, али и из суседне нам Хрватске, која са нама дели део Сремског виногорја, тако да ће манифестација имати и тај међународни карактер. У плану је постављање тезги у делу Главне улице, код Трга, која ће бити затворена од 16 часова, од 18 часова је окупљање, а у 19 свечано отварање. Оно што је лепо, јесте да се уклопило да се манифестација одржава у исти дан  када и Звонко Богдан у оквиру Културног лета, тако да ето доживљај ће бити потпун“, каже иницијатор манифестације Срђан Самарџија. 

По угледу на градове и општине у околини и Рума ће се ове године уписати на мапу винских манифестација у Србији, на радост многобројних љубитеља вина, али и произвођача, који ће се представити на новом тржишту.

„Осим произвођача вина, своје место на овој манифестацији пронаћи ће и сви они којима су вино и грожђе инспирација – удружења жена са својим производима од грођжа, примењени уметници, произвођачи сира и тако даље. Ми смо имали идеју да овако нешто организујемо, обратили смо се Туристичкој организацији, која је заједно са Општином Рума имала разумевања за важост једне овакве манифестације, тако да то сада заједно организујемо, уз покровитељство Општине Рума и Винотеке „Вина Гласс“, објашњава Самарџија. 

Винско сокаче је леп пример сарадње привреде и јавног сектора, као и улагања у манифестациони туризам, али и леп увод у бербу грожђа која ускоро почиње и ишчекивање нових укуса које ће ова изузетно сунчана година донети, бар када је вино у питању.