U Irigu obeležen Sveti Trifun (VIDEO)

Pored vinara i vinogradara svoju slavu Svetog Trifuna obeležila je i Opština Irig. Po tradiciji vinogradari su bili u svojim zasadima vinove loze, a u Opštini se lomio slavski kolač, ali bez previše gostiju zbog trenutne epidemiološke situacije. Bila je to prilika za druženje i sumiranje rezultata iz prošle godine, kao i planovi za ovu. Planova imaju svi, kako predstavnici opštinskih vlasti, tako i vinari koji kažu da je dobro što je temperatura niska, jer vinova loza neće krenuti rano.

Sava Odrovački iz Rivice ima blizu tri hektara pod vinovom lozom i već po tradiciji na Svetog Trifuna je u svom vinogradu. Orezuje se loza, a čokoti se zalivaju vinom kako bi se lozi povratila snaga pred proleće koje uskoro stiže. Zbog epidemiološke situacije malo je gostiju u vinogradu, ali to nije prepreka da se tradicija izlaska u zasade vinove loze ispoštuje. Vinogradari kažu dobro je što je temperatura niska , sprečiće rano kretanje loze.

Svetog Trifuna je obeležila i Opština Irig koja je i prepoznatljiva po kvalitetnom grožđu i dobrom vinu. Kao i svake godine obeležavanje Svetog Trifuna je i dobra prilika za sumiranje rezultata u prošloj godini kao i planovi za ovu. Prošle godine je urađeno mnogo toga kako po pitanju putne infrastrukture tako i obrazovanja, poljoprivrede i zdravstva. Očekivanja su da će u ovoj biti još više ulaganja u sve oblasti.

Sveti Trifun se obeležava kao Dan i slava Srpske čitaonice Irig. Tradicionalno je  dodeljuje i nagrada „Luča“ za doprinos razvoju kulture u Opštini Irig u prethodnoj godini. Ove godine nagrada je pripala Dečijoj ustanovi „Dečija radost“ Irig za postignite rezultate i priznanja u brojnim oblastima pedagoškog rada ali i kulturne delatnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*