U gazdinstvu Matić u Vognju, ove godine bez bostana (VIDEO)

Jova Matić poljoprivrednik iz Vognja će posle više decenija iz strukture setve izbaciti bostan i povrće. Kaže to je posao koji iziskuje dosta radne snage, a činjenica je da je sve manje onih koji žele da rade na njivi. Zbog toga ovog proleća na njegovim njivama biće samo ratarske biljne vrste, a u planu je i povećanje broja grla žive stoke, tovljenika i junadi.

Za Jovu Matića odluka da se više ne bavi povrtarstvom i proizvodnjom bostana bila je teška. Bez obzira što je ova vrsta proizvodnje donosila dobru zaradu, Matić kaže da zbog situacije sa radnom snagom od toga odustaje. Nekada je bilo daleko lakše, priseća se Matić, a sada neće niko da radi na njivi.

Na plodnoj sremskoj zemlji sve će da rodi. Posebno sada kada većina paora ima modernu i jaku mehanizaciju. Naš sagovornik je rešio da se u potpunosti posveti ratarstvu pa je počeo i zanavljanje mehanizacije kako bi taj posao završavao brzo i kvalitetno.

Pored ratarstva Matić će povećati i broj grla žive stoke. Kaže to ide uz ratarstvo, a da ne bi morao da kupuje lubenicu za svoju porodicu, biće bostana tek onoliko koliko njima treba. Sve je spremno za početak setve, samo da dozvoli vreme i da počnu agrotehnički rokovi. Spremna je i mehanizacija, remontovana na vreme kako ne bi bilo čestih kvarova i kako bi najvažniji posao u godini bio kvalitetno urađen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*