Tradicionalna manifestacija Guščijada: Šatrinčani ponosni na svoja jata

Proteklog vikenda u Šatrincima, selu iriške opštine, održana je trinaesta Guščijada sa ciljem promovisanja zdravog načina života. Šatrinci su jedno od retkih sela u kojima skoro svaka kuća gaji guske. Ponosni su meštani na svoja jata i kažu da još uvek ima onih koji u njihovo selo dolaze da kupe lekovitu guščiju mast, ukusnu džigericu i perje za jastuke, a od guščijeg mesa nema boljeg. Upravo zbog toga i ova trinaesta Guščijada bila je vrlo posećena.

“Danas se ovde kuvaju kotlići od guščijeg mesa. Osnovni cilj nam je da omasovimo proizvodnju gusaka i guščijeg mesa, perja i svih guščijih proizvoda. Guščija mast  je veoma tražena  poznata kao lekovita”, rekao je Janika Takač, predsednik Saveta MZ Šatrinci.

Predsednik opštine Irig, Stevan Kazimirović podržao je ovu tradicionalnu manifestaciju i rekao:

“Prepoznali smo značaj ove manifestacije i podržavamo je jer smatramo da ona može da privuče ljude da dođu u ovo najjužnije selo naše opštine i doprinese njegovom razvoju.”

Šatrinci su već upisani u turističku mapu opštine Irig i Guščijada i te kako pomaže plasiranju guščijeg mesa na tržište. Svako domaćinstvo ima svoje kupce, ali nadanja su da će se pojaviti i zainteresovani investitori koji bi pomogli ovu vrstu proizvodnje, a samim tim i razvoj sela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*