Tradicija duga dve decenije: Održani su 21. Banoštorski dani grožđa (VIDEO)

Meštani Banoštora ponosni su na dve decenije dugu tradiciju, tačnije sa ovom godinom navršena je 21 godina kako ova manifestacija traje. Poznato je su Banoštorski dani grožđa prva manifestacija u Srbiji koja najavljuje početak berbe, kažu da je to zbog blizine Dunava i efekte refleksije sunčevih zraka na površinu reke, a to dovodi do toga da na severnim padinama Fruške gore grožđe sazreva ranije nego u drugim vinskim reonima.

-Pratim redovno ovu manifestaciju i svake godine je i bolja i organizovanija i očekujemo da će se naredne godine domaćini potruditi da opet nadmaše sebe, rekao je Boško Vučurović, predsednik Privredne komore Autonomne pokrajine Vojvodine.

Po prvi put organizovan je i mini privredni sajam, povezan sa svim onim što ima veze sa vinom i vinogradarstvom, a svoje štandove imali su razna udruženja građana i žena. Jedan od tih bio je i štand Majkine radionice, koju vodi Radica Janković.

– Moja prabaka je bila poznata trukerka i šnajderka u ovom kraju, tako da smo u nasleđe dobile preko hiljadu šema za trukovanje. Mi volimo da kažemo da smo dobile zlatne ruke u nasleđe, a ovim se bavimo moja majka, ćerke, sestra i ja, rekla je ona.

Vinari su izneli najbolju ponudu samo što ih u Banoštoru ima mnogo, kao i u okolini. Došli su i oni koji nisu izlagali, jer niko od ozbiljnih proizvođača ne propušta Banoštorske dane grožđa.

Zbog ozbiljnog turističkog potencijala, Opština Beočin ovu manifestaciju finansira u iznosu od 70 odsto od ukupnog iznosa. Prvi čovek beočinske opštine Mitar Milinković kaže da im je do ove manifestacije zaista stalo.

-Ove godine počinje se sa izgradnjom pristaništa za turističke brodove, što će dati jedan veliki značaj za razvoj i boljitak kako Banoštora, tako i cele naše opštine, rekao je Milinković.

Ko je bio u Banoštoru, nije zažalio, jer ne samo da je svaki posetilac mogao da uživa u raznovrsnim kolačima i pićima, nego je mogao da naspe i popije vino sa jedinstvene vinske fontane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*