Terapijsko jahanje kao podrška osobama sa invaliditetom

Jahanje kao terapija je specifičan oblik tretmana i rehabilitacije osoba sa invaliditetom koji se u svetu primenjuje već više od tridset godina. Osnovno terapijsko delovanje terapijskog jahanja postiže se neometanim prenosom pokreta s leđa konja na dete i njegovim prilagođavanjem tim pokretima, kao i kroz neposredni kontakt sa životinjom koji ima blagotvorno i umirujuće dejstvo. Ovakvim vidom terapije postiže se: normalizacija mišićnog tonusa, smanjenje stereotipnih pokreta, kontrola držanja tela i ravnoteže, simetrija pokreta, bolja pokretljivost i izdržljivost, poboljšanje cirkulacije, disanja i probave, usmerava se pažnja i povećava koncentracija, dete usvaja nove pojmove, utiče se na razvoj kognitivnih sposobnosti, savladava se veština jahanja – ukratko, utiče se na poboljšanje opšteg psihomotornog stanja deteta.

Udruženje „Socio – ekologično“ iz Deča prošle godine realizovalo je projekat „Terapijsko jahanje kao podrška OSI“, kojim su bili obuhvaćeni korisnici usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predsednica tog udruženja, Ružica Mrkalj, zahvaljujući svojim unucima i njihovom interesovanju za školu jahanja, došla je na ideju za pokretanje projekta i kako je istakla, u terapeutsko jahanje bio je uključen veliki tim ljudi, od socijalnih radnika, pedagoga psihologa, terapeuta, mnogo ljudi koji treba da naprave trijažu deteta koje ide na terapiju.

Saradnja udruženja „Socio – ekologično – Deč“ sa konjičkim klubom „Bojčin“, licenciranim terapeutom i obučenim konjima za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, poslednje tri godine teče prema planu i svi njegovi akteri su složni u tome da je hipoterapija u prirodi, u šumi i miru daleko delotvornija od one koja se sprovodi u manježu sa pogledom na višespratnice.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*