Svetski dan zdravlja obeležen i u Rumi

U nedelju 7. aprila, prema preporuci Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u Domu zdravlja „Ruma“ je održan „Dan otvorenih vrata“ koji je posebno doprineo značaju datuma koji se obeležava kao Svetski dan zdravlja.

Aktivnosti su protekle u veoma dobrom odzivu pacijenata koji su prilikom posete mogli da urade EKG, kontrolu šećera, holesterola i triglicerida u krvi, da obave preventivni, savetodavni pregled kod doktora opšte medicine. Mogli su da prekontrolišu krvni pritisak i da, što je za pacijente imalo veliki značaj, obave pregled kod specijaliste za ORL i Internu medicinu.

Za osam časova pregledano je 96 naših sugrađana, urađeno je 89 kontrola krvnog pritiska i kontrola glikemije u kapilarnoj krvi, 58 holesterola i triglicerida i EKG je želelo da uradi 68 pacijenata i obavi pregled kod interniste.

Veliki broj pacijenata je želeo da prekontroliše i sluh te je broj pregledanih kod doktora specijaliste za uho-grlo-nos bio 78. Dva pacijenta su nakon internističkih pregleda upućena u Službu Hitne medicinske pomoći na dalje zbrinjavanje.

Akciji su se pridružili i najmlađi sugrađani u organizaciji Savetovališta za mlade Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece. Mame i tate su sa decom predškolskog uzrasta učestvovali u kreativnoj radionici o zdravlju i kako ga sačuvati, a potom su deca školskog uzrasta učestvovala u drugoj radionici na temu očuvanja zdravlja i zdravim stilovima života.

– Dan otvorenih vrata u našoj ustanovi je protekao vrlo uspešno, izjavila je direktorica rumskog Doma zdravlja, dr Jelena Stojanac Mračević.

Preventivni pregledi su veoma važni za očuvanje zdravlja, a broj pacijenata koji je došao ukazuje na činjenicu da postoji svest o značaju prevencije i želja da sačuvamo naše zdravlje. Ovo je ujedno bila i prilika da sugrađani koji nemaju regulisano zdravstveno osiguranje obave preventivnu kontrolu te su sve aktivnosti protekle uz osmeh i obostrano zadovoljstvo.

– Mi smo DOM zdravlja i ono što uvek učinimo na kraju je da našim korisnicima poželimo prvenstveno dobro zdravlje, rekla je dr Jelena Stojanac Mračević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*