Stočarstvo u Vognju (VIDEO)

Voganj, selo u opštini Ruma, je nekada bio poznato po proizvodnji svinja. Skoro svaka kuća je imala po sto i više tovljenika, a od tova svinja mnogi su pravili kuće, kupovali mehanizaciju,letovali. Koliko su voganjci vezani za tov svinja svedoči činjenica da su organizovali i manifestaciju Sremski svinjokolj. To je bilo nekada, a sada je ostala samo manifestacija, dok tek po koje gazdinstvo tovi svinje. Jedno od takvih je i gazdinstvo Matića, koje pored uzgoja teladi planira i tov svinja.

Meštani Vognja su nekada nadaleko bili poznati po proizvodnji svinja. Svaka kuća je imala moderne svinjce u kojima je bilo i po nekoliko stotina grla. Poslednjih dvadesetak godina taj broj se smanjivao, tako da su mnogi obori sada prazni, a tek u ponekim nalaze se tovljenici. Stočarstvo odavno više nije tako unosono kao ranije, ali poslednjih nekoliko godina mnogi se vraćaju toj grani poljoprivrede, iako otkupna cena ne pokriva uvek sve troškove proizvodnje.

Naš sagovornik kaže da će ove godine na svojim njivama imati osnovne ratarske biljne vrste, posebno kukuruz i soju što će iskoristiti kao stočnu hranu. To će donekle pojeftiniti stočarsku proizvodnju, koja za Matića imaperspektivu.

Koliko su Voganjci bili vezani za uzgoj svinja potvrdjuje i podatak da su organizovali manifestaciju Sremski svinjokolj koja se održava svake godine početkom decembra. Organizoavna je kada je u selu bilo više stotina hiljada tovljenika ali je odolela vremenu. Voganjci od njenog organizovanja ne odustaju, a ostaje nada da će do ovogodišnje, u decembru, broj tovljenika biti daleko veći nego što je ovog trenutka, jer ako mnogi krenu Matićevim stopama, stočarstvo ponovo može biti isplativo i unosno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*