Stara Pazova: Pripravnički rad za 12 mladih visokoobrazovanih ljudi

Dvanaest mladih visokoobrazovanih pripravnika sa teritorije Opštine Stara Pazova dobilo je priliku da obavi pripravnički rad kod privatnih poslodavaca u okviru programa koji finansira ova sremska opštine. Potpisivanju i uručenju ugovora prisustvovali su predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i Marijana Grabić, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Sremska Mitrovica.

Jedanaest poslodavaca zaposliće dvanaest lica, dvoje na pola godine, dvoje na devet meseci i osam na godinu dana. Ovo je prilika da mladi ljudi iskoriste prvu šansu za posao i pri tom ostvare i finansijsku naknadu za rad.
Damir Bašić, pravnik koji počinje da radi u advokatskoj kancelariji kaže da je ovo prilika da zaradi novac i da pripravnički rad kod advokata ne bude tretiran kao volontiranje, ali i da nauči praktični deo posla.
„Znači mi mnogo, jer advokatski pripravnici uglavnom nemaju plaćen honorar, te je ovo sjajna prilika za mlade pravnike da dobiju šansu da zarade neki novac, ali i da nešto nauče“, rekao nam je Bšić.
Opština Stara Pazova za ovu namenu izdvaja pet i po miliona dinara, a praksa se nastavlja iz godine u godinu, te mere daju rezultate jer je mnogo pripravnika koji su iz prošlogodišnjeg programa nastavili da rade.
„Ono što je jako dobro jeste da se opština bavi analizom i da su lica posle ostala u radnom odnosu što je i naš cilj. Onda mera nije skupa, jer ima dobre efekte. Stara Pazova ima sve manje i manje nezaposlenih, ali i dalje imamo veliki procenat mladih i ovo je pravi način da ih angažujemo što više i finansiramo“, rekla je Marijana Grabić, direktor Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Sremska Mitrovica.
U proteklih par godina na ovakav način u Opštini Stara Pazova zaposleno je preko 160 lica, napominje Đorđe Radinović, predsednik ove sremske opštine i najavljuje nova radna mesta u kompanijama koje će poćeti sa radom naredne godine.
„Mislim da nam je to obaveza i nešto što je najvažnije. Sledeće godine imamo otvaranje novih velikih kompanija, što implicira još mnogo novih radnih mesta, trebalo bi da ih bude oko 1,5 hiljada“, naglasio je Radinović.
Da mere daju rezultate, govori podatak da je ternutno u staropazovačkoj opštini na evidencijji biroa manje od 2000 lica, a da je u istom periodu prošle godine ta cifra bila preko 3000.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*