Stara Pazova: Đaci odlaze na Krf „Stopama naših predaka“

U okviru projekta „Stopama naših predaka“ i ove godine opština Stara Pazova nagradila je putovanjem na grčko ostrvo Krf devet najuspešnijih učenika iz staropazovačkih osnovnih škola, koji će zajedno sa vršnjacima iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore u utorak, 14. avgusta otputovati na ovo grčko ostrvo.
Njihovo putovanje rezultat je višegodišnje saradnje Opštine Stara Pazova i Patrijaršije Srpske Pravoslavne Crkve (časopisa „Svetosavsko zvonce“) u domenu podrške i sprovođenja verske nastave u školama na teritoriji Opštine. Ove institucije zajednički nagrađuju decu boravkom na Krfu i sa ciljem da se ovakvim gestom pošalje poruka da se prepoznaje zalaganje i rad vrednih učenika, kao pozitivnih primera u društvu i među mladima, kao vid ulaganja u budućnost, i generacije koje će uskoro biti važan faktor društva u celini. Za samo nekoliko godina trajanja projekta broj učesnika programa se povećao na više od 250 osnovnoškolaca, koji dele lepa iskustva i poznanstva za ceo život.
Projekat „Stopama naših predaka“ jedinstven je i kao temu ima istoriju srpskog naroda iz perioda Prvog svetskog rata, tokom kojeg je tadašnja Srbija izgubila, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60% muške populacije. Projekat, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, realizuje zvanično glasilo Srpske Pravoslavne Crkve za decu „Svetosavsko zvonce“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*