„Сремски бећарац“ окупио Добринчане, али и госте из других градова

За викенд је у румском селу Добринци одржана традиционална манифестација „Сремски бећарац“ у црквеној порти. Кување бећар паприкаша окупило је 16 екипа, већином из Срема, али и из Врњачке Бање  и Београда.

 

 Осим такмичара, у част победника у великој оранији бећар паприкаш је кувала и победница од прошле манифестације из удружења „Тифани“. Радослава Бунчић, иначе куварица по занимању каже да је осим добре рецептуре, потребна и љубав према кувању.

Док се бећарац кувао, организоване су различите друге активности, карактеристичне за сеоска домаћинства. Једна од њих била је и такмичење у брзом круњењу кукуруза, а победу је однео Душан Марјановић из Илинаца.

Затим је уследило и такмичење у брзом једењу куваног кукуруза шћерца. Није било много кандидата, јер како кажу Јели Симић нико не сме на црту.

Посебну радост манифестацији донела су бројна дечица која су присуствовала, али и која су се одважила да учествују у такмичењу у брзом једењу куваних кукуруза. 

Оранизатори манифестације, Удружење жена „Тифани“ из Добринаца кажу да су задовољни одзивом.

„Време нас је послужило одвија се такмичење у кувању бећарца, има такмичење у једењу шећерца, круњењу кукуруза то радимо од почетка то нам је симпатично и доста нас учествује . Моја жеља је да нас следеће године буде што више и да ,ештани учествују у манифестацији, односно кувају бећарац. Свако удружење жена има неку манифестацију и ми међусобно идемо и учествујемо у њима, дружимо се и увек се заврши са музиком и вечером и дружењем“, каже Славица Беговић, председница Удружења жена „Тифани“ из Добринаца.

Одржавање једне  овакве манифестације од велике је важности за живот села, за мештане, којима је ово прилика за дружење  и одмор, али и да се млађе генерације уче традицији.

 

„Ово је окупљање мештана, али и људи са стране, ово је већ прерасло у тардиционалну манифестацију и за село значи, дођу људи са стране, дођу пријатељска удружења, за свако село то значи и било би добро за свако село да има више тих манифестација, за останак младих на селу.  Ми у селу имамо доста деце, прираштај нам је добар помаже нам локална самоуправа имамо и бесплатан вртић односно на целој територији румске општине,  као и боравак, што је олакшано родитељима и који раде и који се баве пољопривредом. То је лепа слика. Захваљујем локалној  самоуправи која нам је помогла финансијски да се одржи ова манифестација“, рекао је  Мирко Честић, заменик председника Скупштине Општине Рума.

Овогодишњи „Сремски бећарац“ у Добринцима одржан је захваљујући финансијској подршци Општине Рума, као и локалних и румских донатора, спонзора и привредника.