Sremska Mitrovica: Vodosnabdevanje tokom leta bez većih problema

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tokom protekle letnje sezone vodosnabdevanje Sremske Mitrovice i gradskih naseljenih mesta odvijalo se bez većih problema. Tokom juna, jula i avgusta potrošačima je isporučeno nešto preko 2 hiljade metara kubnih vode, što odgovara višegodišnjem proseku.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije leto 2019.godine peto je najtoplije leto u našoj zemlji.  U Sremskoj Mitrovici je shodno vremenskim prilikama  sa velikim brojem tropskih dana, potrošnja vode bila  uobičajena, na nivou iz 2011, 2013, 2015 i 2017. godine. Maksimalna potrošnja iz letnjeg perioda 2012. godine nije premašena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interesantan je podatak da je ovog leta najviše vode potrošeno u avgustu – 750 000 m3, a nešto manje u junu i julu mesecu. To i ne čudi, s obzirom na izuzetno visoke temperature tokom osmog meseca. U takvim uslovima, vodosnabdevanje je bilo stabilno.

“Zastoji su bili retki, uz minimalno trajanje – najviše do dva sata i to najčešće zbog sanacije kvarova ili u zonama infrastrukturnih radova. Sve češće je moguće izvoditi radove pod pritiskom, bez zatvaranja linije vodosnabdevanja, što  svakako ide u prilog kvalitetu pružanja usluga JKP Vodovod. Kada je reč o naseljenim mestima sa lokalnim sistemom vodosnabdevanja, nisu zabeleženi veći problemi. Jedino se zbog ograničenih količina raspoložive vode nedostatak osetio u Bosutu tokom dva dana u julu. Takva situacija prevaziđena je  upućivanjem cisterne za vodu”, reči su Borislava Babića, v.d.direktora JKP Vodovod.

Pored redovne isporuke dovoljnih količina vode, Mitrovčani mogu da budu zadovoljni i njenim kvalitetom. Analize koje su rađene u prethodnom periodu potvrđuju njenu zdravstvenu ispravnost po svim parametrima, propisanim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*