Sremska Mitrovica: Veče posvećeno najodlikovanijoj Srpkinji u istoriji Milunki Savić

U petak u 19.00 sati, u velikoj sali parohijskog doma u Sremskoj Mitrovici, održaće se veče posvećeno najodlikovanijem vojniku Velikog rata i najodlikovanijoj Srpkinji u istoriji, Milunki Savić.

Sagovornici će biti Milan Bogojević, autor knjige „Milunka Savić – ordenje i ožiljci“, zatim Branko Stanković, autor i voditelj emisije „Kvadratura kruga“ i Mikica Ilić, književnik.

Učešće u programu uzeće i hor „Irida“ koji će izvesti nekoliko numera.

Milunka Savić je rođena u Koprivnici kod Raške, a početkom balkanskih ratova 1912. godine ona se, prerušena u muškarca, kao dobrovoljac Milun Savić, našla kao vojnik u Drinskoj diviziji.

Početkom januara 1916. u vreme povlačenja Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, bila je teško ranjena, pa je potom upućena u Bizertu na oporavak.
Kada je rat završen, Milunka se 1927. zaposlila u Hipotekarnoj banci, i to kao čistačica.

Odgajila je tri usvojenice – jedno zaboravljeno dete sa železničke stanice u Stalaću, sestru od ostarelih ujaka i ujne i jednu sirotu devojku iz Dalmacije.

Milunka Savić je četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine i postala je najodlikovanija žena Velikog rata. Nosilac je sedam odlikovanja među kojima su vojnička zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost “Miloš Obilić”, francuska oficirska Legija časti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*