Sremska Mitrovica: Projekat „Iskoristi šansu“ za pokretanje sopstvenog biznisa

Otpočeo je projekat „Iskoristi šansu!“ u realizaciji „Evropskog pokreta u Srbiji – Sremska Mitrovica“ , trajaće narednih 6 meseci, sa ciljem uspostavljanja održivog modela za samozapošljavanje mladih u ruralnim područjima Sremskog i Mačvanskog okruga. Projekat je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a njegova ukupna vrednost je 1.472.764,00 dinara.

Partneri na projektu su Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica  i opština Koceljeva, čiji je primarni projektni zadatak –  mapiranje zainteresovanih mladih i saradnja sa njima, u seoskim naseljima Sremskog, odnosno Mačvanskog okruga, kao i promocija projekta.

Projekat se bavi stimulisanjem zapošljavanja mladih iz ruralnih područja kroz proširenje poljoprivredne proizvodnje u privatnom sektoru i povećanje zainteresovanosti mladih za bavljenje poljoprivredom, unapređenje profesionalnog znanja i sposobnosti mladih kako bi se obezbedio njihov ostanak u ruralnim područjima s jedne strane i održiv ruralni razvoj, s druge strane.

Projekat ima za svrhu da pomogne mladima da pokrenu svoj posao, kreiraju svoja radna mesta i obezbede sebi sredstva za život. Očekujemo da ćemo motivisati mlade da se edukuju i ostanu u svojim rodnim mestima, da budu nosioci procesa unapređenja života u seoskim naseljima i da se odvaže da započnu sopstveni posao – rekla je Ljiljana Josić, predsednica mitrovačkog EPuS-a, koordinator Projekta.

Projekat podrazumeva obuke mladih iz Srema i Mačve, za pokretanje sopstvenog biznisa, kao i za pisanje biznis plana za StartUp. Obuke će držati sertifikovani predavači Regionalne razvojne agencije „Srem“ i Nacionalne službe za zapošljavanje iz Sremske Mitrovice. Takođe, projektom su predviđene i tribine o organskoj proizvodnji, koja je danas veoma aktuelna tema, međutim na teritoriji Srema i Mačve malo ko se bavi ovim vidom proizvodnje.

Model održivog ruralnog razvoja ima za cilj da zadrži stanovništvo u ruralnim područjima, izjednači kvalitet života u ruralnim i urbanim područjima, omogući povratak stanovništva, poveća konkurentnost ponude i proizvodnje i time stvori bolje uslove za zaposlenost mladih, i njihov ostanak na selu. Potencijali ruralnog područja moraju biti podsticaj za razvoj novih oblika urbano – ruralnog partnerstva, a nosioci tih procesa treba da budu mladi. Promene u razvoju poljoprivrede za razvoj ruralnih područja povezane su sa usmerenošću poljoprivrednih domaćinstava da se bave još nekom dopunskom delatnošću. Razvoj organske poljoprivrede doprineo bi očuvanju eko sistema, a mladima na selu pružio priliku za razvoj preduzetništva – rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Projekat doprinosi podsticanju zapošljavanja mladih na selu, razvijanju novih servisa i proizvoda i poboljšavanju tržišno orijentisanih veština i znanja mladih na selu. Projekat će direktno doprineti održivom razvoju kao i obrazovanju, obučavanju i podršci u kontekstu promocije organske poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ovim projektom ćemo omogućiti subvencionisanje omladinskih preduzetničkih ideja i jačanje veza između poljoprivrede i ostalih sektora ruralne ekonomije – izjavio je Dušan Ilinčić, predsednik opštine Koceljeva.

Potreba mladih na selu jesu nove poslovne mogućnosti i novi  sadržaji koji im nisu dostupni. Podsticanjem razvoja preduzetništva, pre svega u okvirima organske poljoprivede,  razvija se preduzetnički duh  i aktivizam kod omladine, stvaraju se uslovi za ostanak mladih u svojim rodnim mestima, kako bi oni bili nosioci procesa unapređenja života u seoskim naseljima.

KONKURS ZA OBUKU
MLADIH POLjOPRIVREDNIKA
SREMA I MAČVE
Ako si sa sela i želiš da ostaneš na selu!
Ako si iz Srema i Mačve!
Ako imaš od 15 do 30 godina!
Ako si od uvek želeo/la da se baviš nečim drugim osim poljoprivredom!
Ako konačno želiš da se baviš poslom koji je isplativ i u kojem ćeš uživati!
Ako želiš da živiš svoj san i ideje pretočiš u stvarnost!
ISKORISTI ŠANSU!

Razmišljaš o pokretanju sopstvenog biznisa? Odakle početi? Kako to uraditi? Ko ti može pomoći? Kako da proveriš svoju ideju? Kako da uradiš biznis plan? Kako da obezbediš početna sredstva?

Nauči kako da konkurišeš za start ap. Koji su dostupni fondovi za početnike ? Kako da se registruješ? I još svašta nešto!

Prijavi se i dođi da se družimo! U planu su dve dvodnevne obuke! Dobićeš sertifikat sa kojim ćeš moći da konkurišeš za sredstva!

Javi nam se i poslaćemo ti obrasce za prijavu i odgovoriti na sva pitanja.
Ako imaš pitanja, piši nam: epussm@yahoo.com ili pozovi: 064/ 226-88-48.

Evropski pokret u Srbiji
Maksima Gorkog 20, 22000 Sremska Mitrovica
Tel.: 064/226-88-48,
E-mail: epussm@yahoo.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*