SREMSKA MITROVICA: NEKOLIKO REDAKA UZ SVETSKI DAN SIROMAŠTVA

 

Kralj, radnik i seljak – u istom rovu

Da bi se siromaštvo svelo na najmanju moguću meru, pored saradnje sa svetom politike, borci protiv ove pošasti ističu i potrebu umrežavanja humanitarnih organizacija i pojedinaca koji su voljni da na problem ukažu, ponude rešenje i pomognu njegovu realizaciju

Godine krize i bezidejnog raspada socijalističkog ekonomskog i političkog društvenog okvira i njegova smena razvijenim kapitalizmom uz jalovi pokušaj preskakanja faze prvobitne akumulacije kapitala, Sremsku Mitrovicu suočilo je sa galopirajućom besposlicom, niskim ličnim dohotkom zaposlenih i radom na crno koji su, pomerivši siromaštvo sa margine na glavnu životnu pozornicu, doveli do njegovog zvaničnog ustoličenja kao najznačajnijeg društvenog problema.
Nastojanja da se život i vreme vrate na nulu, tačnije na 1989. godinu koja je, kako pamte i prepričavaju starije generacije, nudila sasvim dovoljno nade i vere u bolje dane, dovela su nove borce u ratno stanje sa siromaštvom.

Novčanu pomoć prima 1.900 porodica

Dolazak stranih investitora, barem u domenu smanjenja broja nezaposlenih, približio je grad na Savi željenoj godini, što se još uvek ne može reći kada se govori o visini primanja i opštem kvalitetu života. Iza ove borbe koja se još uvek vodi i kojoj se, kako stvari trenutno stoje, još uvek ne vidi kraj, ostale su, idući ruku pod ruku, radosne priče onih koji su poslove u novim postorjenjima našli i razočaranja onih koji na svoju šansu još uvek čekaju. Među njima nalazi se i 1.900 porodica koje su od početka ove godine pa sve do vremena u kojem nastaju ovi redovi ostvarile pravo na novčanu socijalnu pomoć koju realizuju preko mitrovačkog Centra za socijalni rad, a uz saradnju sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Kako nam je rekla direktorica CZR „Sava“ u Sremskoj Mitrovici Snežana Stanisavljević, već spomenutih 1.900 porodica broji 4.441 člana, a mesečni novčani iznosi socijalne pomoći kreću se u intervalu od 7.890 dinara do preko 20.000 dinara za višečlane porodice. Clanovi
– U ovoj godini, naš Centar je izdao 1.021 uverenje korisnicima novčane socijalne pomoći, a sve u cilju ostvarenja dodatnih beneficija koje ovim licima stoje na raspolaganju. Tu pre svega treba napomenuti pravo na zdravstvenu zaštitu, na stomatološke usluge, na utoršak vode, električne energije, zatim besplatan smeštaj dece u vrtiće i obdaništa, besplatnu pravna pomoć i drugo, a od ove godine na republičkom nivou prvi put će ove porodice imati pravo na besplatne udžbenike za osnovce, kaže Snežana Stanisavljević.

 

Kancelarija za smanjenje siromaštva

Za realizaciju prava socijalno ugroženih Mitrovčana na jednokratnu novčanu pomoć, kako nam je napomenuo resorni načelnik Vojislav Mirnić, Sremska Mitrovica i CZR „Sava“ za ovu godinu izdvojili su 7.801.000 dinara.
– Treba naglasiti i to da se gotovo pet miliona dinara izdvaja za potrebe Crvenog krsta, odnosno za Narodnu kuhinju. Mi u upravi imamo još jedan bitan projekat koji će startovati naredne godine, a u pitanju je Kancelarija za smanjenje siromaštva. Ona će davati jednokratnu pomoći u naturi socijalno ugroženim licima, ali će oni koji ostvare ovo pravo morati da urade nešto u vrednosti robe koju dobiju. Šta je potrebno, zainteresovani će moći da odluče sami, a ukoliko se radi o licima koja ne mogu da rade, to će u njihovo ime morati da odradi neko drugi koga oni prijave, kaže načelnik.
Mogućnost prijave Kancelariji, pošto ona naredne godine počne sa radom, neće biti ograničena, ali će se voditi računa da prednost dobiju lica kojima je pomoć najpotrebnija.
– Pozivi će biti upućivani kvartalno, svi će imati priliku da se prijave, mada ćemo se truditi da damo šansu novim ljudima, kako se ne bi stalno ponavljali. Za početak rada, već je opredeljeno 400.000 dinara, ali će se finansiranje radova i uopšte funkcionisanja Kancelarije odvijati i preko različitih projekata na koje ćemo konkurisati, kaže načelnik i dodaje: – Ideja kojom se vodimo nije da nekoga teramo da radi, nego da ljude koji nam se obrate uključimo u zajednicu. Oni na ono što dobiju neće gledati kao na poklon, milostinju, nego kao na nadoknadu za rad, a to ljudima od integriteta kojih ima u svim društvenim slojevima zaista mnogo znači.
Da ovakav način rada može da ponudi zadovoljavajući rezultat smatra i Snežana Stanisavljević koja napominje da mitrovački CZR u danima poljoprivrednih radova ostvaruje odličnu saradnju i sa omladinskim zadrugama u koje upućuje sve one koji žele dodatno da zarade.
– Jako je važno da ljudi budu svesni da su nešto zaslužili, a ne da su dobili. To ih pokreće na borbu za bolji život, što nama i jeste konačan cilj. Njihovo skidanje sa naše evidencije je uvek dobrodošlo, jer to znači da su se osamostalili, da mogu da žive kao i svi drugi naši Mitrovčani što je svakako velika stvar, kaže direktorica.

Potrebno je umrežavanje

Da bi se siromaštvo svelo na najmanju moguću meru, pored saradnje sa svetom politike, borci protiv ove pošasti ističu i potrebu umrežavanja humanitarnih organizacija i pojedinaca koji su voljni da na problem ukažu, ponude rešenje i pomognu njegovu realizaciju. Otuda je, tokom poslednjih godina, mitrovački Centar za socijalni rad ostvarivao odličlnu saradnju sa Crvenim krstom, preko kojeg se vrši distribucija kuvanih obroka za 500 korisnika, mesečna distribucija paketa hrane za 113 porodica i drugo. Kvalitetnu saradnju CZR ostvaruje i sa Udruženjem građana „Oko“, sa mitrovačkim „Rotari klubom“, ali i sa Fondacijom Princeze Katarine Karađorđević koja je nezaobilazan faktor u ratu koji se vodi.Gradonacelnik
Bivajući upravo na tom tragu, praćeni članovima Udruženja „Kraljevina Srbija“ iz Inđije na čelu sa Predragom Medenicom, i dočekani od strane mitrovačkog gradonačelnika Vladimira Petkovića, predsednika gradskog parlamenta Tomislava Jankovića, resornog načelnika Vojislava Mirnića, direktorice CZR Snežane Stanisavljević i prvog čoveka mitrovačkog odbora Udruženja „Kraljevina Srbija“ Dragana Božića, te hora „Blagoslov“, grad na Savi proteklog petka posetili su Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Princeza Katarina.
Nakon upoznavanja sa mitrovačkom socijalnom kartom, kao i naporima lokalne samouprave da se sa siromaštvom izbori, kraljevski bračni par uručio je pomoć za deset porodica korisnika usluga Centra za socijalni rad.
Kako je napomenula Princeza Katarina, Fondacija koja nosi njeno ime od dolaska Karađorđevića u Srbiju sprovela je čitav niz akcija koje za cilj imaju unapređenje zdravstvenog i sistema socijalne zaštite, pri čemu se poseban akcenat u radu stavlja upravo na mlađe generacije koji, dodala je, najviše trpe udare iskušenja koja pred njih stavljaju okolnosti u kojima žive i odrastaju.Potrebno je
Važnost zajedništva u borbi protiv siromaštva naglasio je i gradonačelnik Vladimir Petković, dok je Prestolonaslednik Aleksandar u svom obraćanju istakao da će kraljevski par, koristeći svoja poznastva, ugled, volju i sredstva i u narednom periodu biti na usluzi Srbiji, njenim granađanima, a posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija.
Ispunjavajući zadatu reč, Prestolonaslednik će možda na najlepši način dokazati da su u ratu protiv siromaštva, Kralj, radnik i seljak – u istom rovu.

S. Lapčević

Foto: S. Nikšić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*