Sremska Mitrovica: Mitrovačka književnica u prestižnom časopisu Svitak

Novi broj “Svitka”, književnog glasila koje izlazi u Požegi od 1994. godine, doneo je temat o  mitrovačkoj spisateljici, a povod je bila Književna nagrada ‘Hadži Dragan’ koju je Slađana Milenković dobila.

Glavni i odgovorni urednik i osnivač Časopisa “Svitak”  je Milijan Despotović, koji pored ovog, uređuje i prvi časopis za haiku poeziju na srpskom jeziku “Paun”. Srpsku književnu scenu, kao kritičar ali i kao recenzent brojnih knjiga, Despotović prati već više od 40 godina.

– Uvek je tematski broj vezan za određenog pisca. Prvi broj bio je posvećen pesnikinji veka, našoj Desanki Maksimović. Posle toga se ređalo od Alena Boskea, preko Njegoša i do mlađih pisaca. Poslednji broj, koji je upravo izašao, donosi jedan sažetiji presek, presek književnog stvaralaštva dr Slađane Milenković iz Sremske Mitrovice, rekao je urednik Despotović, i dodao:

– Inače, Slađana nije nepoznata Književnim novinama ‘Svitak’ iako nas deli jedna mala geografska razdaljina.  Kao mlad pesnik u izdanju Književnog društva ‘Razvigor’ koje izdaje ‘Svitak’, objavila je zbirku haiku-pesama koja je bila izuzetno zapažena. Ona je potom potom saradnik ‘Svitka’ i njena sama pojava na književnoj sceni jezika našeg, srpskog, je već ime, i mi je nismo zaobišli, stavili smo je u korice naših novina. Ovo je ozbiljniji početak naše saradnje i Slađana je kao književni stvaralac, kao pedagog nama učinila veliku čast.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*