Sremska Mitrovica domaćin takmičenja u simulaciji sudskog procesa

Republičko takmičenje srednjih stručnih škola u Simulaciji sudskog procesa, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, održaće se u subotu, 24. marta u zgradi Suda u Sremskoj Mitrovici.

Ovo takmičenje je pokrenuto pre 14 godina na inicijativu Administrativno-birotehničke škole iz Kruševca, a u saradnji sa Centrom za ljudska prava iz Niša. Danas se ovo takmičenje ostvaruje u okviru zajednice ekonomskih i pravno birotehničkih škola i u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke , a domaćin je Ekonomska škola „9. maj“ iz Sremske Mitrovice kao prošlogodišnji pobednik.

Učenici mitrovačke Ekonomske škole su pre dve godine u Beogradu osvojili drugo mesto na ovom istom takmičenju koje je tad održano u Beogradu. Prošle godine u Zemunu, škola „9. maj“ je osvojila prvo mesto ekipno i pojedinačno za najboljeg sudiju, tužioca i veštaka. Ekipu Ekonomske škole činili su učenici pravnog smera i to: Ana Marija Moravac kao sudija, Isidora Varazlić kao javni tužilac, Stefan Petrović kao branilac, Rajko Petković kao svedok, Jovan Ćetković kao okrivljeni i Bojana Miletić kao veštak. Učenicima je mentor bila profesorica pravne grupe predmeta Tamara Milošević.

Ove godine takmičiće se osam škola iz Niša, Rume, Beograda, Kragujevca, Petrovca na Mlavi, Zemuna, Šapca i Sremske Mitrovice

Takmičare će ocenjivati stručni žiri koji je sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti prava: profesor Viskoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo dr Momčilo Sekulić, predsednik Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Branislav Trninić, zamenik Osnovnog javnog tužioca Gordana Erak, advokat mr Zoran Levajac i predstavnik Ministarstva prosvete Vesna Jovicki.

Takmičenje učenika ima za cilj podsticanje i produbljivanje znanja, veštine govorništva, argumentacije, utvrđivanje kauzaliteta i primene pravne logike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*