Sport i rekreacija – bitan deo zdravog razvoja

Sport i rekreacija su značajan segment života Rumljana i zato im se poklanja zaslužena pažnja. Brojne utakmice, takmičenja, turniri, ali i mnogobrojne medalje koje u Rumu dolaze, govore o značaju sportskih manifestacija ne samo za zdrav stil života, nego i za aktivan društveni život i sportski turizam. Da bi se sport razvijao, bez obzira o kojoj vrsti sporta govorimo, neophodno je ulagati u njega, odnosno podsticati mlade sportiste ali i rekreativce da rade na svom talentu i afinitetima.

Ono o čemu se, svakako, često govori u Rumi u poslednje vreme, jeste podizanje novog sportskog komplekasa koji će nositi naziv „Gymnasium“. Reč je o privatnoj investiciji koja će zauzimati površinu od 15.000 metara kvadratnih, a uključivaće veliki teren za fudbal, košarkaški teren, tri terena za tenis, fitnes salu, kuglanu, veliku teretanu, bazen… Dakle, reč je o veoma velikom i moderno koncipiranom sportskom centru koji će imati veoma razvijenu sportsku ponudu i koji će, kako Rumljani smatraju, biti interesantan turistima i posetiocima.

Značaj jedne ovakve investicije prepoznala je i lokalna samouprava koja je iz svoje kase izdvojila 6 miliona dinara kako bi rekonstruisala deo Železničke ulice, koja vodi do novog sportskog komleksa. Prema rečima Slađana Mančića, predsednika rumske opštine, Opština je izašla u susret investitoru i ljudima koji ovde žive, a koji do sada nisu imali asfaltiranu ulicu, nisu imali kanalizacionu, ni vodovodnu mrežu, a ulica nije bila ni gasifikovana. Opština finansira pomenute radove, a ujedno omogućava i prilaz novom sportskom kompleksu.

Ove godine investiralo se i u sportske objekte u rumskim selima. Završena je izgradnja svlačionice u Vitojevcima, a iz opštinske kase za izgradnju ovog objekta izdvojeno je oko pet miliona dinara. Prilikom obilaska stadiona Fudbalskog kluba “Partizan” u Vitojevcima, predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić, je podsetio da su radovi na izgradnji svlačionice počeli u februaru i da je na radove neznatno uticala pandemija.. Sada je sve završeno, a objekat u potpunosti zadovoljava sve potrebe fudbalskog kluba koji se takmiči u Sremskoj ligi. Nove prostorije su površine 100 metara kvadratnih, a podsećanja radi, krajem prošle godine urađen je i psristupni put seoskom stadionu, što sve zajedno doprinosi boljim rezultatima vitojevačkih fudbalera.

Izgrađena je i svlačionica na fudbalskom igralištu u Buđanovcima, koju Opština Ruma finansira sa 4,6 miliona dinara (bez PDV-a). Radovi u Buđanovcima su bili više nego neophodni, tvrde u klubu, jer je poslednje veliko ulaganje bilo još davne 1976. godine. Fudbaleri buđanovačke “Mladosti” napokon su dobili moderne svlačionice, a radovi su se obavljali planiranom dinamikom.

Fudbalski klub “Sloga” iz Vognja, od ove godine, zahvaljujući ulaganjima rumske lokalne samouprave u sportsku infrastrukturu, utakmice može da igra i u večernjim časovima  Oko 1,600,000 dinara izdvojeno je iz budžeta Opštine, za nabavku i postavku 36 reflektora na fudbalskom terenu u tom sremskom selu. Ova investicija deo je velikog tendera od 15 miliona dinara, koji je namenjen ulaganjima u spotske klubove na teritoriji Opštine Ruma.

Unapređenje sportske infrastrukture nastavilo se ulaganjem iznosa od 2.400.000 dinara u adaptaciju sportskog objekta na stadionu GFK „Sloven“ u Rumi. Zahtev ovog kluba se odnosio na rekonstrukciju krova, ali i na unutrašnje uređenje i opremanje svlačionica, mokrih čvorova, tuševa… Ovi radovi su prošireni uz pomoć sponzora i na uređenje spoljnje fasade objekta.

Iz lokalne samouprave ističu da je cilj ovakvih ulaganja da se što više dece motiviše za bavljenje sportom, da ne borave preterano u zatvorenom priostoru i zdravo odrastaju. Isto tako, cilj je da se mladi ljudi i svi rumljani sportskog duha podstaknu na zdrave aktivnosti, kretanje, ali i druženje.

PROJEKAT “DRUŠTVENA ODGOVORNOST – DEO USPEŠNOG RAZVOJA RUME” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE OPŠTINE RUMA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*