Spojem teorijskog i praktičnog znanja do kvalitetnog voćnjaka – Srednja poljoprivredno prehrambena škola „Stevan Patrović Brile“ u Rumi (video)

U Srednjoj poljoprivredno prehrambenoj školi „Stevan Patrović Brile“ u Rumi sačuvan je zasad jabuke od izmrzavanja. Učenici nisu na praktičnoj nastavi zbog trenutne situacije, ali su pre odlaska svojim kućama završili obuku za rezidbu voća i vinove loze i zasad ostavili u dobrom stanju. U međuvremenu uradjeni su svi tretmani zaštite tako da jabuka obećava doabr rod.

Rumska poljoprivredna škola ima savremen zasad jabuke u kome su sorte zlatni i crveni delišes. Zasad je podignut kako bi učenici na praktičnoj nastavi mogli da steknu isksustvo i primene ga u svojim gazdinstvima, a sve ono što su do sada naučili dalo je rezultate.

Da bi se dobar i kvalitetan prinos dobio potrebna je i dovoljna količina vlage u zemljištu. Ovog trenutka je evidentan nedostatak padavina, pa ukoliko ovih dana ne bude kiše u tom delu Srema biće aktiviran i sistem za zalivanje. Inače, zasad jabuke ime 1672 sadnice i prostire se na površini od pola hektara. Pored sredstva rumske škole u podizanju zasada značjna podrška stigla je i od pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Pored zasada jabuke nalazi se i zasad vinove loze koja takođe obećava dobar i kvalitetan ovogodišnji rod.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*