SM: Unapređenje prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija

Crveni krst Sremska Mitrovica organizovao je Uvodnu konferenciju povodom početka sprovođenja projekta „Boards without borders: improving life quality for marginalised groups through people-to-people approach“, u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska –Srbija. Glavni cilj projekta jeste podržati nastojanja oporavka poplavljenih područja u svrhu povećanja tehničkih kapaciteta subjekata prekograničnog područja, kako bi efikasno i spremno odgovorili na moguće krizne, odnosno hitne situacije.

Kako je ovom prilikom istakla zamenica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost dr Milka Budakov, aktivnosti Crvenog krsta se sprovode po principu akcija svakom kome je potrebno, dostupnost svakome, uz rad velikog broja volontera i pomaganje ljudima u nevolji uopšte.

– Ovde smo zbog aktivnosti koje sprovodi Crveni krst u Sremskoj Mitrovici, tj. zbog odličnog projekta preko koga će se voditi računa o jednoj vrlo osetljivoj grupi, a to su osobe sa invaliditetom, rekla je Milka Budakov.

Ovaj projekat se odnosi na prekograničnu saradnju između Hrvatske i Srbije, odnosno Vukovarsko-srijemske županije i regiona Srema. Sredstva će biti upotrebljena na saniranje poplava koje su se desile 2014. godine, ali će ciljna grupa biti osobe sa invaliditetom.

– Ono što podaci govore jeste da je oko 10 odsto stanovništva sa invaliditetom. Koliko je neko društvo demokratsko i savremeno govori kakav odnos mi imamo prema osobama sa invaliditetom, to znači da su oni ravnopravni i korisnici članovi društva, imaju svoje potrebe i želje i pravo da daju doprinos u radu svakog društva, dodala je pokrajinska sekretarka.

2112089

U Crvenom krstu u Sremskoj Mitrovici spremni su za realizaciju projekta.
– Kroz ovaj projekat postižemo jedan opšti cilj, a to je povećanje tehničkih kapaciteta i resursa aplikanata i na hrvatskoj i na srpskoj strani. Tako se stiču uslovi za kvalitetan i efikasan odgovor na eventualne krizne i vanredne okolnosti. Kroz projekat ćemo biti u mogućnosti da nabavimo dva pristupna vozila, koje bi u slučaju vanrednih situacija koristili za evakuaciju osoba sa invaliditetom, jer smo to uočili 2014. godine tokom poplava, kao jedan od nedostataka. Moći ćemo da nabavimo i velike čamce koji su se pokazali kao odlično sredstvo za evakuaciju i spašavanje života osoba sa invaliditetom, rekla je sekretarka Crvenog krsta Sremska Mitrovica, projekt menadžer i nosilac projekta u R Srbiji Tatjana Jovančević.

Predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković podsetio je da su svima još uvek sveža sećanja na majske poplave iz 2014. godine koje su zahvatile čitav region i zato je vrlo važna realizacija jednog ovakvog projekta.

– Pored sredstava koje ćemo da obezbedimo iz EU fondova, ne iz budžeta, važan je i transfer znanja ,saradnja sa civilnim sektorom i ova prekogranična saradnja. Ta saradnja neophodna u kriznim situacijama i to smo uočili tokom poplava, rekao je Janković dodavši da ovo nije jedini projekat na unapređenju prekogranične saradnje, da grad sarađuje sa Osijekom, Vukovarom, Vinkovcima, Drenovcima, Nijemcima.

Od četiri projekta koja su izabrana u ovom programu, jedan je upravo projekat Crvenog krsta Sremska Mitrovica i Udruge Bubamara iz Vinkovaca. To će predstavljati značajan doprinos u razvoju civilnog društva, prekogranične saradnje i boljoj pomoći osobama sa invaliditetom.

Izvršna direktorica Udruge osoba sa invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca Žana Škorić, istakla je da ovakvi projekti govore u prilog činjenici da granice nekada predstavljaju priliku za saradnju i razvoj, a ne nešto što razdvaja ljude.

– Naročito kada se to tiče marginalizovanih i osetljivih grupa, kao što su stariji i nemoćni i osobe sa invalididtetom. Pored opreme o kojoj je već bilo reči, kroz projekat će se realizovati još mnogo aktivnosti koje se odnose na ispunjavanje potreba osetljivih grupa stanovništva. U projekat su uključene i nacionalne manjine, osigurana je ravnopravnost polova i međusektorska ravnopravnost, rekla je Žana Škorić.

Projekat, čija je ukupna vrednost 700 hiljada evra (svaka ugovorena strana po 350 hiljada evra), realizovaće se tokom 18 meseci. Ciljna grupa projekta su osobe sa invaliditetom sa područja Srema (Srbija) i Vukovarsko – srijemske županije (Hrvatska).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*