SM: Pokrajinski sekretar Njilaš obišao radove na izgradnji škole u Mačvanskoj Mitrovici -VIDEO

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš posetio je Sremsku Mitrovicu i tom prilikom obišao radove na izgradnji OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod” u Mačvanskoj Mitrovici. Izgradnja novog školskog objekta jedna je od najvećih investicija ovakve vrste na teritoriji grada Sremska Mitrovica, ali i šire. Saradnja lokalne i pokrajinske vlasti biće unapređena kako bi zajedničkim snagama radili na rešavanju ovakvih, ali i drugih problema koje imaju građani Sremske Mitrovice.

U Gradskoj kući najpre je održan radni sastanak sa predstavnicima lokalne samopurave tokom koga su razmatrane mogućnosti unapređenja obrazovnog sistema u Sremskoj Mitrovici, ali i unapređenja međusobne saradnje. Potom je delegacija obišla radove na izgradnji Osnovne škole u Mačvanskoj Mitrovici.

– Vrlo sam zadovoljan onim što sam video ovde u Mačvanskoj Mitrovici. To je izuzetno lep primer kako se lokalna samouprava odnosi prema obrazovanju. Ova investicija je pokrenuta sredstvima budžeta Grada Sremska Mitrovica, izvođači poštuju rokove i sve teče po planu kada je u pitanju prva faza ove investicije. U skladu sa novom politikom pokrajinske Vlade, ali i uz pomoć republičke Vlade, sigurno ćemo raditi na rešenju da se podrži cela ova priča i da zajednički radimo na njenom završetku. Oko 800 učenika koji pohađaju ovu školu to i zaslužuju i ta potreba za novim objektom škole je potpuno opravdana. Inače, imali smo sastanak i u Gradskoj kući gde smo sagledali ukupnu saradnju našeg Sekretarijara i Grada Sremska Mitrovica i konstatovali da trebamo da radimo na još boljoj saradnji u budućnosti. Sada je, na primer, odlična prilika da Grad aplicira na našem konkursu za pokrivanje troškova prevoza sredjoškolaca koje smo uspeli da obezbedimo rebalansom budžeta u septembru, rekao je pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš.

macva-1

Prema rečima mitrovačkog gradonačelnika Vladimira Sanadera, izgradnja škole u Mačvanskoj Mitrovici predstavlja jednu od najvećih investicija u Vojvodini, a trenutno su u toku završni radovi na prvoj fazi, čija je vrednost oko 58 miliona dinara.

– Ova škola će biti svojevrstan simbol obnove obrazovnih institucija u našem gradu. Invcesticija je značajna iz više razloga. Imali smo problem sa starom školom koja je građena od azbestnih ploča i uslovi za rad i učenje su bili katastrofalni. Zato smo krenuli u ovu investiciju koja je važna za Mačvu i Mačvansku Mitrovicu. Mi se intenzivno spremamo za početak druge faze, odnosno u toku su razrade projekta za unutrašnje opremanje škole. Jedan od razloga današnje posete sekretara Mihalja Njilaša je da vidimo na koji način oni mogu da nam pomognu u završavanju ovog projekta. Nadamo se da ćemo sledeće godine uspeti da omogućimo učenicima da pohađaju novu školu i to će biti završetak prve B faze. Nakon toga sledi rušenje starog objekta škole i izgradnja fiskulturne sale i svega što je predviđeno projektom, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader nakon obilaska radova.

Jedan od prvih koji su išli u ovu školu, ali i koji će, nakon nekoliko decenija, dočekati da vidi novu, lepšu školu, jeste i predsednik Školskog saveta Zoran Jovanović. On je ovom prilikom naglasio koliko je važno deci obezbediti novu školu, koja će biti bezbedna, funkcionalna i pogodna za bolju nastavu.

–  Nova škola će mnogo promeniti situaciju, jer je ova stara škola još iz mog vremena, a ova deca će konačno dobiti objekat kakav zaslužuju. Nastava će biti realizovana u mnogo boljim uslovima, sa adekvatnim nastavnim sredstvima, čime ćemo doprineti unapređenju sistema obrazovanja u našoj sredini. Ovo će, sigurna, sam, biti jedna od najlepših škola u Sremu, na zadovoljstvo svih nas, rukovodstva škole, a najviše dece, učenika, generacija koje će je pohađati, rekao je Jovanović.

Novom školom najviše su uzbuđeni oni koji će u nju ići još nekoliko godina, ali i oni koji će iz nje uskoro izaći kao maturanti. Učenici su ponosni na školu koja će biti izgrađena do kraja 2018. godine, a nastavu koja će se odvijati u novom ambijentu jedva čekaju.

Pored sekretara i gradonačelnika radnom sastanku i poseti radova prisustvovali su i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Milan Kovačević, zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović, predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković, načelnica gradske uprave za obrazovanje Mirjana Pjevac, načelnik gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Miroslav Jokić, načelnik gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić i načelnik gradske uprave za infrastrukturu i imovinu Saša Bugadžija.

tn

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*