SM: Obeležena gradska slava Mitrovdan

U Sabornom hramu Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici obeležena je gradska slava Mitrovdan. Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija služilo je mitrovačko sveštenstvo, a liturgiji su prisustvovali predstavnici grada Sremska Mitrovica, kao i veliki broj Mitrovčana. Uoči dana grada, povodom slave Sveti Dimitrije, u mitrovačkom Pozorištu “Dobrica Milutinović” održana je Svečana akademija, kojoj su prisustvovali predstavnici grada na čelu sa gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom.

Tom prilikom gradonačelnik Sanader uputio je čestitke svima koji slave, uz zadovoljstvo što je po prvi put u ulozi domaćina, kao novi gradonačelnik.

– Veliko je zadovoljstvo biti na čelu grada kome je zaštitnik Sveti Dimitrije. Velikomučenik koji je živeo u vreme Rimskog carstva i koji je u tom carstvu bio vojnik. Imao je u svojim rukama i moć i oružje, ali se svega odrekao i počeo da propoveda hrišćanstvo. Shvatio je da je ovozemaljski život prolazan , a da iza nas ostaju samo dela. Zbog toga je i pogubljen. Mislim da iz života Svetog Dimitrija možemo izvući jednu veliku pouku, da svoj život treba da posvetimo našoj zajednici, našoj porodici, tradiciji, kulturi i da zaboravimo koliko smo danas moćni jer sutra to možda nećemo biti. Da pokažemo da svi zajedno možemo dosta toga da uradimo. Grad Sremska Mitrovica će kao i do sada pomagati naše svetinje, naše crkve. Podizaćemo crkve tamo gde ih nema. Želimo da obnovimo sve naše hramove i na tome ćemo raditi jer to je simbol nas samih, rekao je mitrovački gradonačelnik u svom obraćanju građanima i još jednom im čestitao gradsku slavu.

mitovdan

Gradska slava Sveti Dimitrije obeležena je, kao i prethodnih godina, u crkvi Sv. Velikomučenika Dimitrija. Nakon sečanja slavskog kolača, formirana je i litija koja je išla putanjom Saborni hram, Trg Ćire Milekića, ulica Svetog Dimitrija, Trg Vojvođanskih brigada. Tradicionalno, kao i prethodnih godina, crkveno obeležavanje Mitrovdana završeno je molitvom za grad Sremsku Mitrovicu i njene građane, kao i za svaku kuću koja slavi Svetog Dimitrija. Srdačne čestitke predstavnicima grada, građanima i svakoj kući koja slavi Mitrovdan, uputio je i protojerej Sava Rakita, poželevši svima da žive u zdravlju i slozi.

Dan Svetog Dimitrija je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Srbi smatraju da do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima, a ako je praznik pod snegom, znak je vrlo hladne zime. Veliki broj srpskih porodica slavi krsnu slavu Svetog Dimitrija.

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski, koga starokalendarske pravoslavne crkve slave 8. novembra, rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je takođe bio da progoni hrišćane. Međutim, on ih je štitio i zato bio osuđen na smrt. Izboden je kopljima od strane rimskih vojnika početkom 4. veka.

Po jednima, Dimitirje Solunski je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci su preneti u Solun, nakon osvajanjaSrema od varvara. Grci su već 413. podigli u Solunu baziliku u kojoj su sečuvale mošti Svetog Dimitrija. Grad je sačuvan, po predanju, od zemljotresa,bolesti, opsada.

Mitrovčani i Solunjani pokušali su poslednjih godina prošlog veka da uspostave bliske odnose kad ih već vezuje kult sveca zaštitnika istog imena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*