SM: Ministar Vulin uručio licence gerontodomaćicama

Sremsku Mitrovicu su posetili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar poljoprivrede i zaštite zaštite sredine Branislav Nedimović. Tom prilikom ministri su boravili u mitrovačkom Centru za socijalni rad “Sava”, gde je ovoj ustanovi i njenim zaposlenima uručena licenca za uslugu pomoć u kući i nega. Ministar Vulin predao je licence gerontodomaćicama sa teritoriji grada, kojih je ukupno 16, od kojih četiri u gradu i 12 u selima, a koje se brinu o oko 130 starih i nemoćnih lica.

Uručenju licence su, pored ministara Aleksandra Vulina i Branislava Nedimovića, prisustvovali mitrovački gradonačelnik Vladimir Sanader, resorni načelnik Vojislav Mirnić, direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Predrag Petrović, kao i direktorka mitrovačkog Centra za socijlani rad “Sava” Snežana Stanisavljević.

Ministar Aleksandar Vulin je ovom prilikom naglasio da sistem socijalne zaštite mora biti kvalitetan na svim nivoima i po svim standardima, a da Sremska Mitrovica ima dobro razvijen sistem socijalne zaštite, koji već dugi niz godina uspešno deluje.czs

– Od 2013. godine, kada je počeo proces licenciranja, pa do danas, izdato je 240 različitih licenci. Od 2014. godine do danas mi smo izdali 196 licenci. Proces licenciranja se ubrzava, a ministarstvo ga prepoznaje kao jednu od najvažnijih stvari koju ministarstvo treba da uradi. Kvalitet usluga opšte na teritoriji Srbije mora da bude apsolutno izjednačen, istog kvaliteta i u skladu sa najvišim mogućim zakonskim ali i svetskim standardima. Oni koji su nosioci naših licenci bez obzira iz kojih oblasti su nosioci licenci su garancija da će se o našim korisnicima voditi briga na najviši mogući način. Svako ko dobije licencu može sa sigurnošću da konkuriše na svetskom nivou. Srbija je veoma stroga kada je u pitanju davanje licenci, imamo veoma visoke standarde. U sistemu socijalne zaštite najvažniji je čovek kojem treba pomoći i ljudi kojima je svakodnevno potrebna pomoć i na čije se potrebe mora odgovoriti, rekao je ministar Vulin, dodavši da se oko 2100 zaposlenih u sistemu socijlane zaštite brine o čak 740.047 korisnika.

Ministar Vulin je naglasio da je politika celokupne Vlade da ne umanjuje nijedno jedino pravo građana, a da će sredstva obezbeđena za socojlanu zaštitu naredne godine biti još veća. Prema njegovim rečima, Sremska Mitrovica ima veoma razuđen i kvalitetan sistem usluga.

– Koliko sam zadovovljan sistemom socijalne zaštite i uslugama uopšte govori i količina novca iz transfernih sredstava. Sremska Mitrovica je ovoe godine dobila 7.951.000 dinara, što garantuje da će sve postojeće uasluge socijlane zaštite nastaviti da se sprovode, a da će budžet lokalne samouprave biti rasterećan za skoro osam miliona dinara. Naredne godine biće još i više novca, zato što smo predvideli da transfernim sredstvima obezbedimo funkcionisanje svih usluga u zajednici, da bismo sačuvali ono što sada imamo, nadamo se iduće godine i povećali, a našim korisnicima omogućili da ono na šta su navikli i ono šta im svakako treba da to sačuvamo i unapređujemo. Ov radimo po prvi put i to će se nastaviti, što garantuje našim korisnicima pomoć i negu, rekao je ministar Vulin.vulion3

Svoje usluge Centar za socijalni rad „Sava“ uspešno ostvaruje i pruža svojim korisnicima već 55 godina, dok usluge nege i brige o starim i nemoćnim licima Centar pruža od 1980. godine.

– Sve do 2006. godine sugrađanima kojima je to potrebno pružali smo ovu uslugu u gradu, a od 2006. godine i u seoskim mesnim zajednicama. Trentno imamo 130 korisnika kojima uslugu pruža 16 gerontodomaćica koje su prošle akreditovan program obuke. Sve imaju odgovarajuće sertifikate koje su dobile od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, a Centar kao pravno lice, dobio je licencu za rad i sada smo spremni da pružamo kvalitetniju i sveobuhvatniju uslugu, rekla je direktorka Centra za socijalni rad “Sava” Snežana Stanisavljević.vulin1

Mitrovački gradonačelnik Vladimir Sanader izrazio je zadovoljstvo što je Centar za socijalni rad dobio ovu licencu. Ovom uslugom se već dugo zadovoljavaju potrebe najstarijih sugrađana kojima su nega i pomoć u kući neophodni.

– Na taj način pokušavamo da jednu civilizacijsku tekovinu, a to je briga o starima i nemoćnima, pružimo u punom obimu. Grad će odvojiti određena sredstva za ovu uslugu, a ostatak dobijamo od resornog Ministarstva, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Centar za socijalni rad u Sremskoj Mitrovici postoji već 55 godina. Profesionalni tim stručnjaka zaposlenih u Centru svakodnevno izlazi u susret potrebama sve većeg broja korisnika kojih je trenutno oko 7.600. u saradnji sa gradom Sremska Mitrovica vodi se odgovorna socijalna politika prema građanima sa teritorije grada Sremska Mitrovica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*