SM: Memorandum o saradnji za bolje poslovne šanse

U mitrovačkoj Gradskoj kući potpisan je memorandum o saradnji između grada Sremska Mitrovica i Konfindustrije Srbija, u prisustvu predstavnika domaćih i inostranih kompanija, koje uspešno posluju na teritoriji grada. Tom prilikom najavljena je i akcija gde će učenici imati prilku da posete nekoliko najuspešnijih kompanija na teritoriji grada.

Konfindustrija Srbija, koja ima zadatak da okuplja članice kompanije inostranog tržišta, pokrenula je inicijativu usmeravanja učenika kroz posete određenim fabrikama i proizvodnim pogonima. Prema rečima predstavnika Konfindustrije Srbija, cilj je širenje kulture preduzetnika i preduzeća, kako bi učenici pametno odabrali svoje buduće zanimanje.

– Nama je jako važno što smo ovde jer je Sremska Mitrovica jedan od gradova gde je italijanska privreda jedna od najznačajnijih, naročito u oblasti malih i srednjih preduzeća. Upravo takva preduzeća su srce Konfindustrije. U našoj misiji je bitno da stvaramo kulturu preduzeća i preduzetništva, a ova inicijativa danas ima isti cilj. Želimo da probudimo preduzetništvo, naročito među mladima. Otvorićemo vrata naših preduzeća, rekao je predsednik Konfindustrije Srbija Erik Kosuta.

mem-1

Učesnici sastanka složili su se da je najvažnije promeniti svest deci i roditeljima, kako bi izabrali i upisali smerove i obrazovne profile sa kojima će lako doći do posla. To su, u ovom slučaju, profili koji odgovaraju zahtevima industrijskog poslovanja, a koji će budućim generacijama doneti sigurne poslovne šanse.

– Ova saradnja biće značajna jer je Srbija već krenula u proces kojim bi obezbedila sistem obrazovanja kojim će stranim i domaćim investitorima omogućiti da dođu do kvalitetne radne snage, odnosno one koja im je neophodna kako bi oni mogli da posluju u Srbiji.Taj sistem srspkog dualnog obrazovnja je izuzetno značajan jer je dosadašnje obrazovanje pokazalo da ne školuje profile koji su neophodni novim industrijalcima. Ovim Sporazumom mi ćemo naše srednjoškolce uvoditi u proizvodne pogone kompanija koje su došle u Sremsku Mitrovicu. Na ovaj način mladi će lakše pronalaziti posao, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Trenutno postoji saradnja između Brodogradilišta Vahali i Srednje tehničke škole Nikola Tesla, za poslove varioca, zavarivača, u skladu sa nemačkom organizacijom GIZ i ta saradnja već funkcioniše i pokazala se kao vrlo dobra. Obavljeni su preliminarni razgovori sa svim kompanijama na teritoriji Sremske Mitrovice kao što su Mitros, Luvata, Lames, Cooper Standard i drugi. Svi su pokazali interesovanje da se uključe u taj proces i da pruže pomoć svako u svojim mogućnostima, rečeno je na sastanku u mitrovačkoj Gradskoj kući.

Potpisivanju memoranduma o saradnji prisustvovali su i predstavnici domaćih i inostranih kompanija, kao i predstavnici mitrovačkih srednjih škola koje već primenjuju ovakav vid obrazovanja i saradnje. Učenici Srednje tehničke škole “Nikola Tesla” i Prehrambeno-šumarske i hemijske škole posetiće 10. novembra tri velike kompanije – Steel Tech, Luvata i Labor Legno, kako bi se upoznali sa načinom rada ovih kompanija i  savremenom tehnologijom.

mem-2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*